O skřítkovi Dundovi. Příběhy panáčka, který hlídal prastarý poklad všech lesních skřítků

3. duben 2022

Daleko, tak daleko, že tam člověk ani nemůže dojít, je na kraji lesa Černá skála. Právě tak akorát rozměrná, aby uvnitř byla jeskyně pro malého lesního skřítka Dundu. V samém nitru skály hlídá prastarý poklad všech lesních skřítků. Co je v takovém pokladu ukryto? Skřítek Dunda začne být jednoho dne zvědavý a rozhodne se najít klíče od truhly a propátrat její obsah. Podaří se mu to? A co v truhle objeví? Vypráví Bohuslav Holý.

Čte: Bohuslav Holý
Napsala: Petra Hátlová
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 28. 3. 2022

Jak Dunda přestal hlídat poklad

Skřítek Dunda se rozhodl, že vypátrá, co skrývá prastará truhla s pokladem, kterou už léta hlídá. Po neuvěřitelně dlouhé době tak vyjde z jeskyně ven. Co v lese uvidí?

Jak potkal srnečka Tmavé ouško

O tom, kde jsou ukryté klíče od pokladu, by mohl něco vědět prastarý dub. Skřítek Dunda se k němu vypraví. Rozvzpomene si, kudy vede cesta?

Jak přišly mlžné víly

Dobrá lesní víla si nemůže utkat novou košilku, protože zákeřné mlžné víly posbíraly všechnu mlhu. A navíc se snaží utancovat chudáka skřítka Dundu, který uvěřil, že vědí, kde jsou klíče od pokladu.

Jak obr Hejhala chtěl poklad

O tajemném pokladu všech skřítků ví nejen celý les, ale doslechl se o něm taky obr Hejhala. A už se žene za Dundou, aby si od něj poklad vzal?

Jak se přistěhoval studánkový mužíček

Skřítek Dunda pomohl najít studánkovému mužíčkovi nový domov. A mužíček se mu za to odvděčil, když do lesa přišla povodeň.

Jak našel klíče

Dunda už vůbec nevěřil, že by klíče od pokladu ještě někdy našel. Až jednou v noci mu poradil Měsíc, který svým světlem ukázal na stříbrné kapradí.

Jak poprvé odemknul truhlu

Na poklad všech skřítků ukrytý v truhle ve skále je zvědavý celý les. Kdo bude po odhalení jejího obsahu potěšen a kdo zklamán? 

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio