O program Nová zelená úsporám budu bojovat. Pokračovat bude, ale řešíme částku, říká ministr Brabec

19. únor 2019

Tolik sněhu jako letos Česká republika už dlouho nezažila. Jak to jde dohromady s přetrvávajícím suchem? Jaký efekt na hospodaření s vodou má dotační program Dešťovka? A je ohrožen program Nová zelená úsporám? Hostem Interview Plus je ministr životního prostředí a vicepremiér Richard Brabec z hnutí ANO.

Na první pohled to vypadá, že srážkově bohatá zima nejde dohromady se suchem v některých oblastech. Podle ministra životního prostředí a vicepremiéra Richarda Brabce z hnutí ANO ale musíme vzít v úvahu to, že máme za sebou 5 suchých let.

Vodu musíme udržet v krajině, ne ji čerpat z Dunaje, zpochybnil přínos kanálu Dunaj-Odra-Labe expert

Koryto Labe u Ústí nad Labem, srpen 2018

Česko by mohla protkat sít vodních magistrál, které by z něj udělaly evropskou křižovatku. Odpůrci považuji vodní koridor Dunaj-Odra-Labe za nesmyslný, ale jeho zastánci dostali do rukou pádný argument. Jeho stavba by se podle ministerstva dopravy vyplatila, ať už z pohledu dopravního, vodohospodářského, energetického nebo rekreačního. Celá investice by přišla stát na 582 miliard korun.

„Střádalo se to hlavně v oblasti mělkých podzemních vod, na kterých jsou závislé statisíce lidí. Ti lidé i obce mají studny a vrty do 20–30 metrů hloubky. Zhruba polovina území je i teď ve stádiu silného nebo mimořádného sucha,“ vysvětluje Brabec a dodává, že pro stav sucha bude klíčový začátek vegetační sezóny.

Efekt na hospodaření s vodou má podle ministra i dotační program Dešťovka, a to nejen edukační, ale i ekonomický. Ministerstvo životního prostředí má prý i analýzu dopadů, ale Brabec zdůrazňuje, že z prvních 4 tisíc podpořených projektů je zatím realizována jen menší část, takže konkrétnější čísla teprve přijdou.

Analýza projektů

Mluvčí NKÚ na konci ledna uvedl ke kotlíkovým dotacím: „Státní fond životního prostředí podle kontrolorů nesleduje a nevyhodnocuje, jestli projekty, které podporu dostaly, mají na zlepšení ovzduší skutečný dopad. Navíc si ani nestanovil měřitelné cíle, podle kterých by mohl jednotlivé projekty i celý program vyhodnotit.“

Podle Richarda Brabce to není pravda. „Program kotlíkových dotací je financován Evropskou unií, jde o 9 miliard korun. EU ho dala za vzor jako příklad dobré praxe, jak snižovat emise z lokálních topidel. Stali jsme se vzorem pro Polsko, které letos rozjíždí podobný projekt na 10 let, a i Slovensko rozjíždí menší projekt. Skutečně si NKÚ myslí, že kdyby program nebyl dobrý, tak by ho ti, kteří ho financují, dávali za vzor dobré praxe?“

Ministr uvádí i konkrétní čísla – zatím bylo v rámci kotlíkových dotací vyměněno zhruba 60 tisíc nejvíce znečišťujících kotlů, čímž se z ovzduší stáhlo 2,5 tisíce tun prachu ročně. Údaj ministerstvo získává jak podle kotlů a jejich výkonu, tak i pomocí měření v řadě obcí, kde se kotle vyměňují.

Nová zelená úsporám

V Mladé frontě Dnes vyšel článek o tom, že program Nová zelená úsporám je v částečném ohrožení kvůli tomu, že vláda plánuje úsporná opatření. Mluví o tom ministryně financí Alena Schillerová (nestranička za ANO).

Když neprší, není na sucho připraven žádný stát na světě, tvrdí ministr Brabec (ANO)

Ministr Richard Brabec za hnutí ANO

Sucho a nedostatek vody už od jara trápí Česko. Hrozí požáry, vysychají řeky, podzemní vody jsou pod normálem a v některých obcích vodu rozdělují na příděl. Zvládá stát boj se suchem?

„Jsou to syrová čísla. Já budu bojovat jak eskymácký pes o Novou zelenou úsporám, protože je to velmi užitečný program, který potěší srdce ekologa i peněženku ekonoma,“ uvádí Brabec s tím, že s ministryní financí zatím nejsou ve shodě na částce.

„Je potřeba vzít v úvahu, že projekt je financován z aukcí emisních povolenek. Pokud budou dražší emisní povolenky, bude z nich více peněz a budou větší možnosti. Dnes není diskuze o tom, že by program neměl pokračovat. Určitě pokračovat bude,“ dodává.

MF Dnes píše, že by tam měl být nějaký strop, který je tam ale podle Brabce i dnes – ministr upřesňuje, že podle stávajícího zákona je to 12 miliard korun pro ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo životního prostředí, každé z nich tak má polovinu této částky.

„Zatím jsme byli schopni efektivně utratit menší část, kolem 3 miliard. Věřím, že vybojujeme takovou částku, aby Nová zelená úsporám nebyla ohrožena. (…) Jsem přesvědčen, že debata se povede během celého roku, ale do konce pololetí by mohlo být asi jasno,“ uzavírá Richard Brabec.

Nepřeháníme to v Česku s obnovitelnými zdroji? Co si myslí o elektromobilitě? A měl by český energetický mix zahrnovat i jádro? Poslechněte si celé Interview Plus Jana Bumby s Richardem Brabcem.

autoři: Jan Bumba , jpr
Spustit audio

Související