O princezně v oslí kůži. Hvězdně obsazená pohádka s Eduardem Cupákem a Danou Medřickou

6. březen 2022

Na motivy příběhu Charlese Perraulta v překladu Františka Hrubína o princezně, která v převlečení uprchne před otcem z rodného zámku, natočil v roce 1978 legendární režisér Karel Weinlich. Ve skvělém hereckém obsazení s Danou Medřickou, Eduardem Cupákem, Viktorem Preissem, Naďou Konvalinkovou a dalšími herci. Uvádíme k 90. výročí narození Eduarda Cupáka, které připadá na 10. března.

Účinkují: Naďa Konvalinková (princezna), Eduard Cupák (král), Ilja Prachař (rádce), Viktor Preiss (princ), Dana Medřická (babička), Jaroslav Moučka (sedlák), Helena Bendová (žena) a Josef Patočka (koželuh)
Napsal: Tomáš Pěkný na motivy pohádky Charlese Perraulta
Dramaturgie: Eva Košlerová
Překlad: František Hrubín
Zvuk: Pavel Petřík
Zvukové efekty: Karel Kvarda
Zvuková spolupráce: Anna Zobačová
Hudba: Petr Mandel
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: v roce 1978
Produkce: Eva Žižková

Tvář je jen maska, která s námi chodí životem. A málokdy z ní poznáme, jaký kdo vlastně je. To je moudrost, kterou se snaží vysvětlit mladičké princezně v podání Nadi Konvalinkové starý král hraný Eduardem Cupákem. Zdatně mu sekunduje rádce hlasem Ilji Prachaře.

Příběh o mládí, stáří a lásce pro rozhlas napsal na motivy klasické pohádky Charlese Perraulta Tomáš Pěkný. Oproti původní francouzské předloze ze 17. století povýšil nad stáří krále jeho moudrost a velkorysost. Ta se nakonec ukáže být výhrou.

Osel, který kadí zlato

Král vlastnící osla, který zpředu jí seno a vzadu z něj padá zlato, touží po tom, aby se za něj provdala krásná mladičká princezna ze sousedního království. Té se ale starý ženich nezamlouvá, a proto oddaluje svatbu třemi přáními.

Nejdřív chce ušít šaty ze jmelí a pak plášť z létavic. Když král obě přání splní, snaží se princezna jeho touhu zastavit přáním nejodvážnějším. Chce kůži ze zlatonosného osla.

Vyplní jí král troufalou prosbu? A proč princezna nakonec uteče do země mladého krásného krále? A co se dozví z jeho očí, které jsou studené jako led? Koho si nakonec vyvolí za svého ženicha a co pro to bude muset podstoupit?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související