O princezně Rozárce aneb Pohádky, kterými jsem neuspal dceru. Snad po nich sladce usnou vaše děti

25. duben 2021

Uspat dítě dá někdy pěknou práci. Své o tom ví rozhlasový skřítek Hajaja i všichni rodiče. Nikdo netuší, čím to je, ale když uspávají děti, zaručeně usnou dřív než ony. A nemusí se o to ani trochu snažit. Prostě jim to jde tak nějak samo.

Čtou: Rozárka Jirků a Filip Jevič
Napsal: Jan Jirků
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Jan Jirků
Premiéra: 9. 3. 2020

Spisovatel a režisér Jan Jirků prožil spoustu takových večerů, kdy se pokoušel vyprávět pohádky, aby dcera Rozárka rychle usnula a spokojeně prospala celou noc. Úspěch s uspáváním příliš velký neměl, zato vymyslel krásné příběhy, které pak sepsal a natočil.

Úplně nevymyšlená, pravdivá pohádka

Existuje čaj, který když vypijete, umí splnit nejrůznější přání? Loupežník Valnoha byl přesvědčen, že ano. Proto taky unesl skřítka Choroše.

O polívce, o bramboráku a o houpačkách

Vrabci přinesli nemocné Rozárce semínko. Rozárka ho zasadila a pak se divila, co jí v květináči vyrostlo. A divila se i maminka. Jen tatínek se nedivil, protože to on si tuhle pohádku vymyslel.

O dracích a o tom, že se po obědě chodí spát

Rozárka se vydala na boj s draky. Jenže přecenila své síly. V poslední chvíli ji nečekaně zachránil malý bratr Josífek. Jak?

Zasloužená pohádka o šatech, které ušila teta Mirka

Na nitě, ze kterých se dají ušít stříbrné šaty, je potřeba půlnoční rosa nasbíraná za úplňku. Podaří se Rozárce tuhle kouzelnou rosu švadlence přinést?

Pohádka o sekaný

Kouzelné koření na královskou sekanou se dá koupit až na konci světa. Jak se tam ale Rozárka dostane? A zvládne se vrátit dřív, než přijde tatínek král z práce?

O lachtanovi Hm-ta Hm-ta

Rozárka s Josífkem si hráli u vody, jako že mají plachetnici, která jede na výlet. Vtom přiletěl vítr a zmocnil se jejich lodi. Nebýt dobrosrdečného lachtana, kdo ví, jak by tahle hra dopadla...

O sedmilásce

Kvítek sedmilásky si přeje mít každé dítě. Protože když sedmiláska chybí, je doma smutno. A tak se Rozárka vypravila na dlouhou cestu, aby tenhle vzácný kvítek domů přinesla.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio