O poraněná zvířata se nejlépe postarají v Pražské zvířecí záchrance

11. červenec 2012

Už se vám někdy stalo, že jsme při procházce parkem či lesem našli poraněné zvíře? Co s ním? Nejlepší je obrátit se na Pražskou zvířecí záchranku.

Jak vypadá běžný den posádky Pražské zvířecí záchranky v prázdninových měsících? V průměru vyjíždí ke čtyřem případům za den. Nejčastěji se jedná o mláďata poštolek, rorýsů či kosů. Výjimkou nejsou ani kachní rodinky, které si vyberou pro hnízdění nevhodné místo. Tak například včera…

Výjimka potvrzuje pravidlo
To že mají v záchranných stanicích v těchto dnech plné ruce práce je známá věc. Velmi často jim jí přidělávají zbytečně odchycená mláďata ptáků. Včera patřila k takovýmto zbytečným výjezdům poštolka, která pouze seděla na římse jednoho žižkovského činžáku a čekala, až ji rodiče nakrmí. Ostatní včerejší výjezdy však již byly ke skutečným případům. Tím se včerejší den liší od ostatních, kdy většinu výjezdů tvoří právě plané poplachy.

Kachna vedla kachňata po hlavní třídě
K prvnímu případu vyjížděla posádka zvířecí záchranky hned ráno. Kolem osmé přišlo na dispečink hlášení, že po hlavní silnici v Holešovicích pochoduje kachna a vede kachňata k řece. Bohužel špatně vybrané místo pro hnízdění nebyl jediným problémem této rodinky. Kachna totiž z neznámých příčin přišla ke zlomenině nohy. Zranění jí velmi komplikovalo chůzi, proto dělala časté přestávky. Nakonec opustila silnici a uchýlila se do trávy, jako by už nemohla dál. Pracovníci Pražské zvířecí záchranky proto kachnu i s kachňaty odchytili a odvezli je společně do Záchranné stanice hlavního města Prahy, kde se rodinka nějaký čas zdrží. Kachna následně navštívila veterinární lékařku, který konstatoval, že bude nutná operace. Nakolik bude úspěšná ukáže až čas.

02675065.jpeg

Káně lesní se schovávala v kůlně
Ještě nebyla kachní rodinka ve stanici a na číslo 774 155 155 volal další nálezce zraněného zvířete. Tentokrát se jednalo o káni lesní, která se s poraněným křídlem skrývala v kůlně na zahradě rodinného domku v Újezdu nad Lesy. Káně byla vyčerpaná a bylo na ní vidět, že si prožila velmi krušné chvilky. Skončila v péči veterinární lékařky. Ta bohužel nemohla dělat nic jiného, než tohoto krásného dravce utratit. Zlomenina byla totiž zanícená a nekróza prostupovala i do jeho těla.

poraněná káně

Rorýs měl snahu létat, neměl však dorostlé peří
Dalším „klientem“ zvířecí záchranky byl mladý rorýs, kterého nám předal nálezce z Michle. Jeho problémem bylo, že ještě neměl dorostlá křídla. Nebyl tedy schopen letu. Tento případ však můžeme předem označit za příběh se šťastným koncem. Rorýsovi totiž letky brzy dorostou a v blízké době se vrátí zpět do volné přírody.

Pražská zvířecí záchranka má v poslední době mnoho podobných zásahů. Občané hlavního města Prahy a obce s rozšířenou působností Černošice mohou kdykoli volat její dispečink na čísle 774 155 155, kde dostanou odborné rady, případně, pokud je to nutné, zajistí její pracovníci odborný odchyt a odvoz zvířete do specializovaných zařízení. Zvířecí záchranka je bohužel velmi nákladná a bez výraznějšího zdroje financí. Pokud můžete, pomozte nám dále pomáhat. Své dary můžete posílat na účet veřejné sbírky „Zvíře v nouzi“ 33 55 33 22/0800 v.s. 111. Děkujeme!

autor: David Zítek
Spustit audio