O dokonalosti zvířecích smyslů (6): Vnímání magnetického a elektrického pole

26. září 2000

Ptáci, někteří plazi, savci, ale i hmyz se dovedou orientovat pomocí zdánlivého pohybu slunce tzv. slunečním kompasem. Postavení slunce se dá měřit jednak výškou na obloze, ale mnohem častější je používání slunečního azimutu, to jest úhlu mezi postavením slunce s přímkou spojující sever a jih.

Díky dokonalému časovému smyslu jsou ptáci schopni azimut spočítat i podle stínu vrženého předměty. Sluneční kompas pracuje s přesností 3-5 stupňů.

Malí ptáci, kteří z důvodu bezpečnosti táhnou v noci, se orientují i podle postavení hvězd. Oba dva tyto systémy se ptáci učí už v časném věku a jejich dokonalé ovládání závisí na vlastní zkušenosti.

Pro orientaci v prostoru se u hmyzu, žraloků, ryb, plazů, ptáků a některých savců ještě více uplatňuje magnetický kompas, který je zřejmě původnějším a základním orientačním smyslem. Výhodou je, že se zvířata nemusejí jeho používání učit a není ho nutné srovnávat s časovými hodnotami a optickými značkami. Ke směrové orientaci slouží magnetická inklinace, fyzikálně se jedná o úhel sevřený vektorem síly magnetického pole Země s vodorovnou rovinou. Měříme-li směr kompasem, střelka se natočí k severu, ale zároveň se zvedne i špička jehly. Na magnetických pólech je inklinace rovná 90 stupňům, na magnetickém rovníku je rovná nule.

Pták, který se vylíhne ve střední Evropě, má vrozenou inklinaci 65 stupňů a podle toho zjišťuje při tahu svou polohu. Letí-li do Afriky, směřuje ven z tohoto úhlu k nulové inklinaci, naopak vrací-li se na jaře zpět, směřuje do tohoto úhlu ke stále se zvětšující inklinaci.

Neméně podivuhodné jsou i orgány, které vnímají ve vodě elektrické pole. Žraloci a rejnoci používají pozoruhodné smyslové buňky v kůži na hlavě. Pomocí nich se měří slanost vody, teplota, tlak a elektrické pole. Tento smysl je asi u obratlovců nejdokonalejší ze všech.

Nervové buňky přenášejí podráždění pomocí elektřiny, a tak jen nepatrný pohyb skřelí platýze nebo jiné ryby zahrabané v písku a bahně stačí k tomu, aby její polohu žralok přesně zaregistroval a kořisti se zmocnil.

Africké sladkovodní rypounovité ryby mají dva elektrické orgány blízko ocasu, kterými vysílají slabé elektrické signály, pomocí nichž se ve svém prostředí orientují. Tyto malé ryby uctívali staří Egypťané a jejich obrázky jsou zachycené na stěnách náhrobků i na špercích.

Nejznámější rybou, která se orientuje elektrickými impulzy, je jihoamerický paúhoř elektrický. Většina těla, které dosahuje délky až dva metry, je přeměněna na elektrické orgány. Jedná se o pozměněnou svalovinu, která je schopna vytvořit napětí až 650 voltů, kterým omráčí či zabije menší ryby a žáby.

V podstatě jsou to vlastně tři navzájem propojené elektrické orgány. Ten největší je určen k lovu kořisti a k obraně, další částí reguluje paúhoř potřebné napětí a třetí, nejmenší oddíl, vysílá impulzy k orientaci.

Samozřejmě elektrické orgány jsou i u dalších druhů ryb a žab. V posledních letech byl objeven elektrický orientační orgán i u savce, a sice u australského ptakopyska. Tyto orgány se nacházejí na jeho zobáku a jsou schopny vnímat elektrické impulzy vzniklé i minimálním pohybem těla kořisti. Ptakopysk vyhledává raky, garnáty a žáby zahrabané v bahně pomocí těchto elektrických impulzů.

Teprve pomocí smyslů a samozřejmě díky analýze zachycených vjemů mozkem se živočichové mohou navzájem poznávat a také si vzájemně porozumět. Díky dokonalým smyslům se jeden jedinec o druhém dozvídá, zda patří ke stejnému druhu, poznává na dálku jeho pohlaví, dozvídá se, v jakém vyladění se vysílající právě nachází, a potom i odpovídajícím způsobem změní vlastní chování.

Člověk je tvor, který se vysloveně spoléhá na zrak a sluch a díky tomu si jen těžko představuje, že se zvířata mohou dorozumívat dotyky, pachem, ale dokonce i elektrickými signály.

Abychom skutečně mohli poznat naše zvířecí příbuzné, musíme pochopit i složitost jejich nejrůznějších komunikačních kanálů a pak zjistíme, že nejsou primitivní ani hloupí, ale někteří z nich dovedou i myslet.

autor: Zdeněk Veselovský
Spustit audio