Nymburk pro něj byla životní láska, říká herečka Kateřina Macháčková o svém otci Miroslavu Macháčkovi

2. květen 2022

V neděli 8. 5. uplyne sto let, kdy se v Nymburce narodil herec, režisér a pedagog Miroslav Macháček. Právě v Nymburce se budou konat po celý týden nejrůznější akce, které tuto významnou osobnost českého filmu a divadla připomenou. A na Miroslava Macháčka vzpomínáme také na Regionu.

Miroslav Macháček byl herec, divadelní režisér a pedagog. Narodil se 8. května 1922 v Nymburce, kam se po celý život velmi rád vracel: „Nymburk byla jeho životní láska, ten měl velmi rád. Rád chodil kolem Labe, byl to opravdový turista,“ popisuje jeho dcera Kateřina Macháčková.

Poté, co vystudoval herectví na Státní konzervatoři v Praze, působil postupně v několika divadlech, například ve Východočeském divadle v Pardubicích, v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého v Praze, v Českých Budějovicích, v Městských divadlech pražských a v Národním divadle.

Čtěte také

Po roce 1969 měl kvůli svým postojům problémy s režimem. V roce 1975 přednesl v Národním divadle kritický referát a následně byl hospitalizován v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích. V roce 1989 se aktivně účastnil Sametové revoluce. Zemřel 17. února 1991 v Praze, pohřben je na své přání v Nymburce. V roce 1968 získal titul Zasloužilý umělec.

Miroslav Macháček hrál také v mnohých filmech, např. Ďáblova past, Vražedné pochybnosti, Stín kapradiny, Dva lidi v ZOO nebo Skalpel, prosím. V roce 1949 se oženil se svou spolužačkou z konzervatoře Věrou Štiborovou, jejich dcera Kateřina Macháčková je také herečkou.

Spustit audio