Nutriční screening českých dětí v nemocnicích odhalil vážné problémy s podvýživou

29. leden 2013

Výživa dětských pacientů v nemocnici s důrazem na podvýživu, takové bylo pondělní téma pro lékaře Pavla Frühaufa. Více v neautorizovaném a needitovaném přepisu poradny Dvojky.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Klidné dopoledne vážení a milí posluchači Dvojky Českého rozhlasu. Po 11 hodině vás čeká setkání se sólistkou opery Národního divadla Andreou Kalivodovou, velmi zajímavou energickou mladou dámou. Ale teď už proti mě sedí muž, lékař, primář Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze pan doktor Pavel Frühauf, dětský gastroenterolog. Dobrý den přeji.
MUDr. Pavel FRÜHAUF, primář Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, dětský gastroenterolog
--------------------
Dobrý den.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
No, a je jasné, že budeme mluvit o výživě dětí, doslova tedy o podvýživě dětí, i když tohle slovo asi do našich zeměpisných šířek nepatří, pane primáři?
MUDr. Pavel FRÜHAUF, primář Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, dětský gastroenterolog
--------------------
No, tak je potřeba říct, že ta výživa jako taková je jedním z determinujících faktorů zdravotní prognózy člověka, je součástí životního stylu a ta dobrá výživa se odráží potom jak se člověk dlouho dožije a tak dále. Z hlediska celosvětového je potřeba říct, hovoříme-li o dětech, mé specializaci, že každých 5 vteřin na tomto světě zemře dítě v důsledku podvýživy nebo nemoci, která tou podvýživou je potencována.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale ta podvýživa tedy, máme ji spojenou spíše s tím třetím světem, ne s Evropou?
MUDr. Pavel FRÜHAUF, primář Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, dětský gastroenterolog
--------------------
Ano, nemáme ji spojenou s Evropou, ale i u nás je určité množství dětí, především tedy nemocných, chronicky nemocných, které tou podvýživou jsou ohroženy, a ta podvýživa může být prvním z projevů toho stonání toho dítěte. Týká se to jednak těch závažných chronických onemocnění, ale nutno říct, že ten stav té výživy může být zhoršen i přitom krátkodobém stonání, dejme tomu tak týden, když dítě vynechá třeba jednu porci, tak už se tam zvažuje, že by se nějakým způsobem u nich mělo intervenovat.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak to, jako lékař pozná, že tam skutečně už dítě je ohroženo na té výživě?
MUDr. Pavel FRÜHAUF, primář Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, dětský gastroenterolog
--------------------
No, tak my jsme provedli v loňském roce na jaře obrovskou takovou akci nurtiakcion, kdy se zkoumala, prováděl takzvaný nutriční screening dětí přijímaných do nemocnice, protože ty závažně nemocné děti obyčejně přicházejí k hospitalizaci, není to takové to běžné stonání jaké teďka zažíváme. Ta akce probíhala prakticky ve všech evropských státech. Nám se podařilo shromáždit největší soubor, který je hodnocen jako velmi reprezentativní. Týkalo se to dětí od 1 do 19 let, to jest to, co je náplní těch dětských oddělení, účastnilo se toho 35 dětských oddělení a klinik, v Česku je 84 těchto oddělení, čili je to velice reprezentativní záležitost. A zjistili jsme, že 2 % těch dětí bylo v závažném riziku ohrožení té výživy a dalších 28 %, že tam nějaké riziko mělo, kterému je potřeba věnovat další pozornost. A ty body, které se hodnotí, protože je to screening vyhledávání, musí být jednoduché. Je to ten vzhled toho dítěte, jak vypadá, to už ten zkušený doktor samozřejmě na něm pozná, je to otázka, zda nemá už nějaké to chronické závažné onemocnění, o kterém víme, že postihuje stav té výživy. A třetí parametr, který také není složitý, zda tam nejsou zvýšené ztráty, zvracení, průjem a podobně. To se hodnotilo určitými body a z toho byly ty výsledky, že v podstatě 30 % přijímaných dětí na dětská oddělení je v riziku podotýkám v riziku, ne už jako třeba ohroženo přímo tou podvýživou, a že je potřeba se s nimi dále zabývat, zjistit, co opravdu jí, eventuálně najít nějaký vhodný způsob, jak tu výživu vylepšit.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
No, a jakým způsobem se to dá řešit a dá se to řešit rychle?
MUDr. Pavel FRÜHAUF, primář Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, dětský gastroenterolog
--------------------
No samozřejmě, že se to dá řešit rychle. Část těch dětí, které byly přijímány, měly akutní průjmy nebo nějaké respirační infekty, kde v mnoha případech stačilo to zavodnění kapací infuzí, ale potom ty závažnější stavy samozřejmě jsou předmětem té vážnější nutriční intervence, to znamená, tím už by se měl zabývat specialista, nutriční terapeutka, dříve dietní sestra a nebo lékaři specializovaní tímto směrem. A pak tam podle postižení toho pacienta hledáte možnost, vždycky se snažíme co nejvíce přiblížit tomu fyziologickému příjmu té stravy, to znamená, pokud možno ústy a existují určité nutriční drinky, nutriční nápoje, které mohou ty děti dostat a tak jako určitým způsobem hned začít upravovat způsob té výživy. Je potřeba říct, že ty výživové preparáty pro děti se liší od těch preparátů pro dospělé právě proto, že vlastně ty děti rychleji rostou, mají větší potřebu energie než dospělý pacient.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
To říká primář Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Pavel Frühauf. Po písničce se ho můžete ptát na telefonu 221552525 a nebo 2424. Mluvíme o výživě dětských pacientů v nemocnici s důrazem na podvýživu.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Zdravotnická poradna Dvojky Českého rozhlasu 221552525 a nebo 2424 na konci s primářem Kliniky dětského dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Mluvíme o výživě dětských pacientů v nemocnici s důrazem na podvýživu. Pane doktore, my bychom měli říci jaké jsou ty nejčastější diagnózy dětí, kterých se tento problém týká?
MUDr. Pavel FRÜHAUF, primář Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, dětský gastroenterolog
--------------------
Takže hovoříme samozřejmě o onemocněních zažívacího traktu, to je to, čemu se věnuji já, které vyžadují speciální diety z důvodu toho, je tam nějaký zánět nebo porucha vstřebávání, ale to spektrum a indikace k té nutriční intervenci je daleko širší. Patří sem pacienti, kteří mají neurologické postižení, problémy s polykáním třeba, proto musí dostávat tekutou stravu, patří sem pacienti onkologičtí, bohužel i děti trpí nádory, protože tady je potřeba v té nemoci energie je větší, ať už to souvisí jednak s tou nemocí a nebo i s tou následnou léčbou, která vyčerpává ten organismus. Jsou to všechno závažná onemocnění, která vedou k orgánovým selháním, třeba srdečním selhání a podobně. Čili to spektrum těch pacientů jako konec konců naznačuje i ten průzkum nutriakcion může být velmi široké a těch dětí ohrožených poruchou té výživy v souvislosti s tím jejich stonáním bohužel není málo. Odpovídá to číslům, která se zjišťují v jiných vyspělých evropských státech.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Nasaďte si sluchátka, pane primáři, máme první telefonický dotaz. Dobrý den přejeme.
osoba
--------------------
Dobrý den, já zrovna, když jsem dneska krájela chleba, pardon, když jsem dneska krájela chleba, tak byl povrchu krásně upečenej, ale uvnitř byl pravděpodobně nedopečenej, čili ty krajíce se nedaly vůbec ukrojit, ty středy vždycky vypadly, a tak si myslím, že třeba tady ty poruchy u těch dětí a i u těch dospělých už dneska mohou být tou přechemizovanou stravou, protože ať se podíváte na co chcete, třeba když pustíte, napustíte si vodu, tak okamžitě vám tak přes nos přeletí jakási záhadná vůně nějaké chemikálie, která už není jako chlor, ale je to něco nového a někdy toho ve vodě bývá víc, a to nemluvím o všech dalších potravinách, které prakticky už neexistuje čistá potravina. Ve všem je nějaká chemie, která udržuje třeba chuť na další jídlo, nebo prostě udržuje kvalitu toho jídla.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozumíme, možná necháme pana primáře, aby zareagoval.
osoba
--------------------
Pardon, ještě si dovolím jedno k tomu poznamenat, že vlastně se vždycky říká "tahle dávka není škodlivá", ovšem ty dávky všechny se prostě načítají. Takže si myslím, že hlavní katastrofa je v dnešní naší stravě. Děkuji vám.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme. Pane primáři, co vy na to, je naše strava přechemizovaná?
MUDr. Pavel FRÜHAUF, primář Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, dětský gastroenterolog
--------------------
Tak ten ekologický aspekt té stravy je samozřejmě nesmírně důležitý z obecného hlediska výživy obecně a výživy dětí jako takové ve vztahu k tomu, o čem se dneska bavíme, to jest o těch nemocných dětech, které mají poruchu výživy, myslím, je tento problém vyřešen, protože ty nutriční nápoje nemají tento problém, obsahují přesně to, co ty děti potřebují i z hlediska toho pohledu ekologického, chemické nezávadnosti naprosto vyhovují.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká Pavel Frühauf. Poslechneme si další telefonický dotaz. Dobrý den, Dvojka Českého rozhlasu.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka od Chrudimi. Chtěla bych se zeptat na vnučku, měla před Vánocemi asi tak někdy v listopadu, měla salmonelózu a od té doby prostě nechce jíst, je taková slabounká, bude jí teda 11 roků, váží asi 30 kilo, taková je bleďounká. Tak nevíme, co s ní? Paní doktorka taky říká, že je asi oslabená tím, tou salmonelou, tak co byste nám doporučil?
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře, jestli pan primář něco doporučí?
MUDr. Pavel FRÜHAUF, primář Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, dětský gastroenterolog
--------------------
Tak, my jsme tady hovořili o aspektu především těch chronicky nemocných dětí přijímaných do nemocnice. Toto je druhý pohled, o kterém hovoříte, a také velice důležitý, já už jsem ho tady zmiňoval, je to akutní stonání, které trvá déle než 5, 7 dní, kdy děti začínají vynechávat některé porce stravy, a to je ten druhý moment, kdy by se té výživě mělo nějakým způsobem věnovat pozornost a je to druhý moment, kdy by se měly užít ty definované nutriční nápoje. Pokud si chcete najít konkrétnější informace, na webu je to vyzivavnemoci.cz bez diakritických znamének, tam najdete podle věku dítěte ty vhodné nápoje, které by bylo asi dobré nabídnout tomu dítěti v rámci rekonvalescence.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A pane primáři, tyhle nápoje, když je nabídnu svému dítěti v rámci rekonvalescence, doplňují tu normální stravu nebo ji nahrazují?
MUDr. Pavel FRÜHAUF, primář Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, dětský gastroenterolog
--------------------
No, ony jsou lépe stravitelné, lépe konzumovatelné, protože to jsou koktejly vlastně, takže těm dětem vyhovují ať už hovoříme třeba o dlouhotrvající angině, kdy bolí v krku nebo afty v ústech, že jo, kdy ta tekutá strava se lépe snáší. A za druhé je tam definován ten jejich obsah, to znamená, podaří-li se nám ten jeden 200 miligramový nápoj do toho dítěte dostat, bohatě pokrýváme tu jednu porci té stravy a překonáváme třeba ten problém s tím, že nemůže polykat tuhé nápoje a tak dále. Čili je to velice vhodné v souvislosti i s těmi akutními onemocněními.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Pak ovšem mě napadá otázka, jestli takový nápoj hradí zdravotní pojišťovna a nebo si ho musí pacienti platit sami?
MUDr. Pavel FRÜHAUF, primář Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, dětský gastroenterolog
--------------------
Tak, pokud je tam ta zdravotní indikace, tak lze tyto nutriční nápoje pro děti předepsat na recept, je tam samozřejmě určitý doplatek, ale v indikovaných případech je to vlastně součástí léčby a je to možné. Existují preparáty speciální pro kojenecký věk a ten nejrizikovější z hlediska toho akutního stonání, to znamená, pro ty děti předškolního věku potom už mohou využívat tu dospělou.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
No, a vaše zkušenost s těmito nápoji, kladná?
MUDr. Pavel FRÜHAUF, primář Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, dětský gastroenterolog
--------------------
No, jednoznačně kladná, protože těm dětem to zlepšuje jejich nutriční stav a je známo, že pokud zlepšíte ten nutriční stav, takže snižujete riziko infekcí, to je třeba příprava před operací. Další indikace tohoto nápoje, aby to dítě tam přicházelo v dobrém nutričním stavu, jednoznačně menší míra komplikací, rychlejší stonání, lépe se takříkajíc zalepí ty jizvy, které tam chirurg způsobil a tak dále. Čili i to lze doporučit.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
To jsou zkušenosti pana primáře Kliniky dětského a dorostového lékařství. Poslechneme si poslední telefonický dotaz, dobrý den. Haló!
osoba
--------------------
Dobrý den, Šafářová.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, slyšíme vás.
osoba
--------------------
Já jsem měla jenom takový dotaz, teď jsem si uvědomila, že je to asi jenom pro děti, ale já jsem teda měla otázku, co se týká žlučníku a podobně, byla jsem vyšetřovaná několikrát i různými těmi metodami a nikdy mi neprokázali žádný problém. Jsem taková nějaká na rozpacích, stejnak mě ten žlučník bolí, jestli je další zjištění a nebo co mám v tomto ohledu dělat dále?
MUDr. Pavel FRÜHAUF, primář Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, dětský gastroenterolog
--------------------
Tak jeko samozřejmě to je konkrétní případ, neznám všechny souvislosti, čili vám konkrétně neporadím. Pokud hovoříme o té nutriční intervenci jako takové, nevím zda ve vašem případě by byla indikována tak samozřejmě jako jsme hovořili o těch nápojích a nutridrincích pro děti, tak existují i pro dospělé, i když žlučníková dieta, to je trošku o něčem jiném, to není o energii, ale o tom jak ten žlučník nedráždit. Ale jak říkám, to je konkrétní záležitost, kterou musíte konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dodává Pavel Frühaf, primář Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Naše povídání končí, ale pan primář si s vámi ještě 15 nebo 20 minut bude povídat na webu 2.rozhlas.cz. Tam můžete napsat na chat své dotazy. Děkujeme, pane primáři, hezký den.
MUDr. Pavel FRÜHAUF, primář Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, dětský gastroenterolog
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.