Novoroční recept: Čočka na kyselo se sázeným vejcem. Aby se vás držely peníze

30. prosinec 2016
Talíř mincí

„Čočka symbolizuje hojnost,“ upozorňuje Nina Provaan z pražského Muzea gastronomie. Čočku jako hodnotnou potravinu zmiňuje už Bible. Říká se, že když si ji dáte na Nový rok, budou se vás držet peníze.

Ingredience na 4 porce:

500 g čočky
50 g sádla
1 středně velká cibule
40 g hladké mouky
250 ml zeleninového vývaru
1 bobkový list
trochu tymiánu
sůl
ocet nebo citronová šťáva
4 vejce
1 lžíce másla
cibule pokrájená na kroužky

Příprava:

1. Přebranou čočku opláchněte a namočte asi na 2 hodiny do studené vody. Pak ji v téže vodě zakrytou uvařte s bobkovým listem doměkka.

2. Na sádle nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Zaprašte moukou a umíchejte světlou jíšku. Podlijte ji trochou vývaru z čočky nebo zeleninovým vývarem a spolu s tymiánem krátce (asi 3 minuty) povařte.

3. Poté přidejte uvařenou čočku, okyselte octem nebo citronovou šťávou, osolte, promíchejte a ještě chvíli povařte.

4. Lívanečník lehce potřete rozpuštěným máslem, vyklepněte do něj vejce a usmažte je. Podávejte spolu se zlatavou cibulkou k dušené čočce.

Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.

Spustit audio
  • Životní styl
  • poradna