Noví majitelé opraví zámek v Nové Bystřici. Mohlo by tu být muzeum i komunitní ubytování

2. duben 2024 12:07

Zámek v českém pohraničí v Nové Bystřici na Jindřichohradecku už od druhé světové války chátral. Po roce 1989 město nemělo peníze na údržbu, a tak ho prodalo. Ani pak se ale nepodařilo památku zcela oživit. Teď objekt znovu změnil majitele. Nové zámecké pány zaujalo sídlo svou bohatou historií.

Nová majitelka zámku v Nové Bystřici Miroslava Hromasová při prohlídce ukazuje zachovalá renesanční okna. V dalších místnostech upozorňuje na gotické nebo barokní prvky. Postupně narazí na všechny stavební styly. „Zámek má skutečně bohatou historii. Jako rok vzniku se uvádí 1175, což z něj činí jedno z nejstarších sídel v okrese Jindřichův Hradec,“ připomíná.

Na chodbě je místní zajímavost – freska vytvořená kartonovou technikou. Autor si motiv nejprve předkreslil na karton, a když ho schválila šlechta, přenesl ho speciálním postupem na zeď. „Rozdrtil si většinou dřevěné uhlí nebo nějaký popel a přes otvory ho propasíroval, aby se mu na zeď obtiskly obvody siluety, kterou měl ztvárnit,“ popisuje správce Jan Kyncl.

Freska pochází z doby, kdy na zámku žil rod Krajířovců z Krajku. Kartonovou techniku použil jen o pár let dříve Michelangelo v Sixtinské kapli. „Napovídá nám to, že autorem skutečně mohl být mistr spřízněný s Michelangelem, protože to byla vlastně jihorakouská šlechta,“ dodává Miroslava Hromasová.

Čtěte také

Ji a jejího manžela zaujala právě historie zámku v Nové Bystřici. Co se týká obnovy starých sídel, majitelé mají už zkušenosti a nebojí se ani technického stavu budovy. „Pro nás je zámek v podstatě v dobrém stavu. Umíme to posoudit a na takovou obnovu si nejen troufáme, ale těšíme se na ni, protože víme, co čeho jdeme,“ říká Miroslava Hromasová.

Celý areál se skládá ze tří objektů. Jedním z nich je měšťanský dům na náměstí. „Pro ten bychom rádi našli podnikatelské využití. Zvažujeme ubytovací zařízení ve stylu kláštera v Broumově, to znamená spíše komunitním směrem,“ nastiňuje majitelka.

Dalším objektem je budova purkrabství. O jejím využití chtějí Hromasovi jednat s veřejnými institucemi, jednou z možností je muzeum. „Město dosud nemá vlastní muzeum, které by zpracovávalo bohatou historii tohoto území, kterému dnes se říká Česká Kanada,“ komentuje Miroslava Hromasová. Zbývající část zámku by pak sloužila rodinným účelům.

Po dobu rekonstrukce bude zámek nepřístupný. Podrobné informace najdou zájemci na facebookové stránce Zámek - Nová Bystřice.

Spustit audio

Související