Nové tarify hradecké MHD, děkanka PdF UHK a 15. březen 1939, okupace státu. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Cestující v městské hromadné dopravě v Hradci Králové už skoro tři týdny využívají nové, dražší jízdní tarify. Ceny dopravní podnik zvýšil po osmi letech. Třeba jednotlivá jízdenka placená čipovou městskou nebo bankovní kartou je teď dražší o 11 korun. Spolu se změnou tarifů začala ve vozidlech MHD platit taky nová pravidla pro využívání zvýhodněných cen.

„Cestující, který chce využít zvýhodněné jízdné do 10 minut, tak má s městskou kartou dvě možnosti jak postupovat,“ vysvětluje vedoucí dopravy v královéhradeckém dopravním podniku Jak György. „První možnost je, že při nástupu do vozu na čtečce v nabídce přes volbu jiné jízdenky přímo vybere za 14 korun a kartou zakoupí tento typ jízdenky.“

Čtěte také

Akademický senát Pedagogické fakulty Univerzity v Hradci Králové zvolil v tajné volbě novou děkanku. Stane se jí jazykovědkyně Nella Mlsová. V tajné volbě o tom rozhodl akademický senát fakulty. Ve funkci vystřídá současného děkana Františka Vaníčka, kterému po dvou čtyřletých obdobích skončí mandát v červnu.

„Současná proděkanka pro vědu, výzkum a umění, působí na hradecké univerzitě také jako vedoucí Oddělení jazykové a literární kultury na Katedře českého jazyka a literatury. Vedení fakulty by se po jmenování rektorem měla ujmout v červnu letošního roku a povede ji až do roku 2028,“ říká mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák.

Čtěte také

Připomeneme si události, které se odehrály před 85 lety, kdy 15. března roku 1939 došlo k německé okupaci Československa. Období tzv. protektorátu Čechy a Morava, které pak následovalo, bylo jednou z nejtemnějších kapitol české historie. Vše si připomeneme a dáme do souvislostí s historičkou Muzea východních Čech v Hradci Králové Zdeňkou Kulhavou.

„V časných ranních hodinách 15. března byla vojska Wehrmachtu připravena vstoupit na území Československé republiky," říká PhDr. Zdeňka Kulhavá, historička Muzea východních Čech v Hradci Králové. „Lidé se k ozbrojeným atakům neodvážili, nesouhlas vyjadřovali nošením trikolóry nebo pěstmi hrozili projíždějícím vojskům. Bohužel události nejen v Evropě, ale i ve světě, mohou analogicky v mnohém připomínat situaci, která u nás před 85 lety panovala."

autor: baj
Spustit audio

Související