Nové exponáty v Muzeu hraček v Rychnově nad Kněžnou letos určitě osloví nejen děti, ale i dospělé

13. březen 2022 08:41

V Rychnově nad Kněžnou je muzeum hraček, které se jim věnuje ve všech svých expozicích. Historické dřevěné hračky ovšem nezajímají jen ty nejmenší, ale i starší generaci. S některými z hraček si hrávali dokonce i naše prarodiče. A je to právě expozice dřevěných hraček, kterou muzeum nabídne jako novinku letošního roku. 

„Tady ten Kašpárek jezdí a otáčí hlavu,“ říká majitelka Muzea hraček v Rychnově nad Kněžnou Miroslava Pecháčková a ukazuje funkční hračku ze 70. let minulého století.

Čtěte také

Hned přecházíme k následujícímu exponátu. „Další hračka je tento bubeník, ten krásně cinká. Vedle už jsou hračky prvorepublikové, které jsou dnes velmi vyhledávané. Tento typ.

Když hovoříme o dřevěných hračkách, tak první, co mne napadne, jsou hrací kostky. A tady je také vidím. Nebo stavebnice. I v tomto směru tady v muzeu najdeme novinky.

„Musím se pochlubit. Podařilo se mi získat krásnou historickou stavebnici. Někdy okolo roku 1860 německý psycholog Fröhlich vyrobil první kostky, které velmi propagoval pro zdárný rozvoj dítěte. Nám se teď podařilo úplně původní Fröhlichovu stavebnici, tak z toho mám obrovskou radost, protože je na ní i původní, autentický nápis výrobce.

Co další hrací kostky?

Čtěte také

Narážím na to, co jsme tady minuly, když jsme přicházely. „Od té doby se samozřejmě hrací kostky v nejrůznějších kazetách prodávaly. Co se dělo ve světě nebo čím byly děti obklopeny, takové motivy se na hrací kostky dávaly. Nemusely to být nutně jen pohádkové či dětské motivy, máme tady i kazetu s kostkami z války, s vojenským motivem.

S tím si opravdu děti hrály? „Ano. Jistě to bylo určeno spíše pro starší chlapce nebo děti. Ale vidíte, žádná kostka se neztratila, nejsou ani nijak otřískané a odřené. Jistě si s nimi dítě hrálo velmi opatrně. Možná nad ním i někdo stál a dával na hraní pozor. Ovšem děti si dříve hraček velmi považovaly, věděly totiž, že když si hračku poničí, další už asi nedostanou, dodává Miroslava Pecháčková.

Po telefonické domluvě je Muzeum hraček v Rychnově nad Kněžnou přístupné celoročně. Každodenně bude potom otevřeno od 15. května.

Muzeum hraček v Rychnově nad Kněžnou
najdete přímo na rychnovském náměstí v budově bývalé radnice a už samotné historické prostory dotvářejí atmosféru starých časů. Ve třech místnostech se nachází hračky z let 1880 - 1980. Snahou muzea je přiblížit život českých dětí v tomto období, proto jsou zde zastoupeny hračky převážně české a československé výroby.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související