Nová Blízkost v Alfa pasáži aneb novinky 48. sezóny HaDivadla

30. září 2022

Uprostřed prvních listů, které se zvolna snáší k zemi, se do vzduchu dostává pachuť podzimní melancholie. Řešením pošmourna venku i v duši se může stát nová sezóna divadel.

HaDivadlo: Ivan Buraj, umělecký ředitel divadla

Eliška Kánská se vydala za novinkami do brněnského HaDivadla, kde letos otevírají 48. sezónu. O tom, proč jako její motto zvolili pojem blízkost, si povídala s Ivanem Burajem, uměleckým ředitelem divadla. Mluvili také o tom, jak se právě blízkost ve vztazích ukazuje v první premiérové inscenaci této sezóny, která nese název Humanismus 2022. Ivan Buraj je nejen jejím režisérem, ale také se podílí na scénáři.

Další z vrstev tohoto motta je i blízkost k ukrajinskému konfliktu. Tuto blízkost ztvární ve své autorské inscenaci Max Nowotarski, který dá svým krajanům prostor mluvit o těžkostech, které s sebou rychlý přesun z Ukrajiny, ale především myšlenka na stále trvající válečný konflikt, nesou. O čem bude inscenace Až skončí válka, ale i o tom, jak se dostal od astrofyziky až k divadlu, vyprávěl autorce reportáže právě Max Nowotarski, který studuje režii a dramaturgii na brněnské JAMU.

V reportáži se ale nedozvíte jen o chystaných premiérách, ale také o letošní novince s názvem Senior kavárna. Na její první „otevření“ se Eliška Kánská vydala natáčet. Více vám o projektu řekne intendantka HaDivadla Anna Stránská.

autor: Eliška Kánská
Spustit audio

Související