Norbert Riethof a Anna Crkalová dopomáhají nalézt silnou stránku ukrytou v každém z nás

17. leden 2013

S hledáním cest k osobnímu rozvoji může dopomoci kouč. Právě samotný princip koučování je prý často přirovnáván k cestě, k plavbě při níž si sám koučovaný určuje cíl, kterého chce dosáhnout. Dva zkušení koučové Norbert Riethof a Anna Crkalová jsou právě takovýmito průvodci životy a pomáhají mnohým najít to, v čem jsou nejsilnější a zlepšit tak jejich životy.

Nejen ve sportu je důležité nalézt rovnováhu

Čím dál tím více vrcholových sportovců si uvědomuje, že fyzická zdatnost a průprava v daném odvětví je pouze částí celku, vedoucího ke kýženém úspěchu. Důležité je prý nalézt rovnováhu ve svém vlastním nitru a správně propojit mentální stránku s tělesnou: „Tohle dělej jinak, tohle nedělej - to jsou slova, která kouč nepoužívá. Pouze pomáhá nalézt řešení. Nedůležitější je vždy motivace a chuť podívat se na sebe trochu jinak.“ Podle slov A. Crkalové lze uplatnit stejný princip napříč celou společností. Je tedy určen pro všechny, ve všech oborech. Jedním ze zakladatelů původní myšlenky koučinku byl tenisový odborník Timothy Gallwey, autor metody Inner Game. Jak už bylo řečeno, hlavním principem je odhalovat v lidech ty nejsilnější vlastnosti, které stojí za to rozvíjet.

Koučink?

Jak určit priority a správně třídit čas? Jak rozdělit práci a nepřetížit své okolí i sebe? To je příklad otázek, které mohou trápit leckoho z nás. Právě s řešením těchto klíčových situací v životě mohou pomoci oba hosté: „Časté téma pro koučování je, jak nalézt u klienta vhodné spojení mezi svou zálibou a podnikáním. Příkladem byl např. tanečník, který si chtěl otevřít taneční školu. Po umělecké stránce byl plný ambicí a na nás bylo, dopomoci mu v rozvinutí podnikatelského cítění.“ Dobrý kouč vám dovede říct co nechcete slyšet tak, že uvidíte to, co nechcete vidět. Větou jednoho z nejváženějších koučů a hráčů amerického fotbalu Toma Landryho by se celý princip „koučinku“ dal lehce shrnout, odvětví je to přesto komplexní.
N. Riethof vystupuje na mnoha mezinárodních konferencích a svému oboru se věnuje už od 90. let minulého století: „Já jsem školu neměl příliš rád a myslím si, že to z části určilo mou budoucí dráhu. Snažil jsem se proto najít prostředí, v němž by se lidé mohli vzdělávat a rozvíjet, bez svázanosti osnovami nebo prostředím.“ Motivovat a vést lidi lze opravdu kdekoliv, v jakékoliv situaci. Není problém vést rozhovory např. při jízdě v autě, v přírodě, nebo v tanečním sále: „Netradiční prostředí je pro mě osobně velkým lákadlem. Při své práci jsem došla k zjištění, že nejvíce klíčových momentů s klientem dosáhneme při každodenní praxi.“ A. Crkalová se prý nebrání ani extrémním situacím, tudíž naději na řešení, mnohdy svízelných událostí, může nalézt opravdu každý z nás. Třeba i horolezec!

Poslední pokyny sportovcům

Více si poslechněte v přiloženém audiozáznamu s moderátorkou Evou Kvasničkovou…

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.