Její Veličenstvo Kája

27. září 2020

Když se Kája narodila, nikdo by nehádal, že by mohla být princezna. Jen dědeček něco tušil a říkal jí Vaše Veličenstvo. Její podivuhodné příhody čte Bára Hrzánová.

Čte: Bára Hrzánová
Dramaturgie: Renata Venclová
Režie: Apolena Novotná
Natočeno: 2014

Podivuhodné příhody princezny Káji, které jsou zároveň obyčejné i kouzelné, napsala Marka Míková - loutkoherečka, muzikantka, autorka knih pro děti a sama princezna z televizní pohádky Jak se budí princezny. Příběhy, v nichž určitě rozpoznáte i velmi známé pohádky.

Sudičky

V mnoha pohádkách určují osud princezen nebo princů sudičky. I nad Kájinou postýlkou postály, ale nikdo je neviděl. Jen bystrá Kája náhodou vyslechla jejich hovor. Co jí sudičky daly do vínku, o tom bude vyprávět Hajaja.

Hrnečku vař

Najít nohy čouhající z popelnice a ještě ke všemu s pruhovanými a puntíkatými ponožkami, to není úplně běžné. Kája však při vysypávání odpadkového koše právě na takové legrační nohy narazila. Komu patřily a jaké dárky od té osoby Kája dostala, to se dozvíte od Hajaji.

Babička zase něco plete

Vybrat si boty v obchodě nebývá až tak těžké. Ovšem když má někdo jednu nohu o několik čísel větší než tu druhou, je to oříšek. Jestli prodavačky prodají Kájině babičce dvě rozdílné boty, to vám poví Hajaja. Dozvíte se od něj i to, čemu se Kája cestou z obchodu smála.

S tátou na výletě

Na výletě se může přihodit ledacos: turisté ztratí svačinu i peníze, zažijí zázračné situace a třeba se i potkají se zloduchy, kteří chtějí krást. Co všechno se Káje stalo na vysněném výletě s tátou?

S dědou na rybách

Nemoc přichází vždycky nevhod, ať už je to něco vážného, nebo jen obyčejné spalničky. Právě spalničky Káje pokazily moc důležitou výpravu, na kterou se těšila. Ale jak to tak bývá, osud umí s člověkem pěkně zacvičit a co se zpočátku zdálo jako nevýhoda a smůla, může se obrátit v pravý opak.

Ve škole

Začátek školy je pro prvňáky důležitý, možná úplně nejdůležitější. Jestli se první den bude dětem líbit nebo ne, to záleží hodně na paní učitelce. S jakou se potkala Kája a jaké spolužáky ve škole poznala?

Film

Zahrát si princeznu ve filmu po tom touží snad každá holčička. Málokteré se to ale povede. Kája dostala velkou příležitost, protože si ji filmaři vybrali do konkurzu. Co toto slovo vlastně znamená a jestli Kája konkurz vyhrála, to se dozvíte od Hajaji.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio