Po stopách Jaroslava Haška. V pimách na Lipnici aneb Když táhne silná trojka

25. říjen 2023

Dne 25. srpna 1921 vystoupili na nádraží ve Světlé nad Sázavou z vlaku malíř Jaroslav Panuška a spisovatel Jaroslav Hašek. Nikdo je tehdy nevítal, sotva kdo poznal. Přesto se jednalo o osudovou chvíli. Pro jejich životy, dějiny Vysočiny i českou literaturu. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Režijní spolupráce: Markéta Jahodová
Účinkují: Oldřich Kaiser, Antonín Molčík a Jana Franková
Připravil: Miloš Doležal
Natočeno: 2009
Pořad doprovázejí hudební ukázky z archivu Gabriela Gössela a fragment ze Symfonie č.1 Gustava Mahlera.

Po stopách Haška, Panušky a jejich nerozlučného přítele, romanopisce a bohéma Zdeňka Matěje Kuděje v podlipnicku i na Lipnici se vydali Richard Hašek, spisovatelův vnuk, esejista Tomáš Mazal a rozhlasový redaktor Miloš Doležal. Cestou potkávali hospody, pamětníky a krajinu plnou vzkazů.

Pořad doprovázejí fragmenty z dosud nezveřejněných vzpomínek Zdeňka Matěje Kuděje, ukázky z přebohaté haškovské litaratury a také rozhlasový archiv vydá malá překvapení.

Jednotlivá „zastavení“ mohou mít následující titulky: Odhalování pamětní desky ve Světlé na nádraží. Hospody a putyky, tedy člověk míní a knajpa mění. Hašek jako plačka. Potulka základ živnosti. Kuděj pijan a houbař. Středoevropská melancholie, Gustav Mahler a jeho 1. symfonie ve výčepu. Panuškův srub a dub. Levitující štamprlata. Nález ve špičce Haškových bot. Lipnický hrobař. Haškovo jmění a Muchovo odpuštění dluhů.

Dále v pořadu hovoří historik umění František Dvořák, kastelán hradu Lipnice Marek Hanzlík, vedoucí kamenosochařského střediska Boleslav Dlouhý, pamětníci Jaroslava Puflerová, Ladislav Vaňkát, Alena Feltmanová, Radana Panušková, Ladislav Mucha, Václav Doležálek, Antonín Dvořák a Stanislav Bednář. Z archivního snímku zazní hlas Klimenta Štěpánka a Richarda Haška st.

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Související