Noční proud zažil Voxelův velký Boom

21. červenec 2014

Do Nočního proudu v pátek 18. července přišel folk-popový zpěvák Voxel. V průběhu roku zabodoval hned s několika hity: V síti, Superstar a Trip. Jeho zatím posledním rádiovým singlem je balada 5. song. Tyto nahrávky jsou páteří Voxelova debutového alba All Boom!

Jak zpěvák uvedl, skladby vznikaly během několika měsíců a vcelku autenticky sledují jeho cestu od elektropopu až k současné akustičtější poloze. V drtivé většině případů je hudba dílem Voxela a texty napsal jeho autorský parťák Pokáč.

Hudbou nakonec taky přispěl producent Dalibor Cidlinský a s textem vypomohl Ondřej Ládek aka Xindl X.

Slovo Voxel je složeninou anglických slov volumetric element, česky objemový prvek. V počítačové grafice označuje částici objemu představující hodnotu v pravidelné mřížce 3D prostoru. Jde vlastně o analogii pixelu používaného ve 2D mřížce.

Odkazuje Vašek Lebeda se svým alias na vox - hlas, anebo na 3D prostor?

I na to se zpěváka Voxela ptala Jitka Benešová.

autor: jib
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.