Noční proud vzpomíná na Petra Muka

14. květen 2015

Ve středečním Nočním proudu 13. května uvítal Miloš Skalka krátce po 23. hodině dalšího z řady svých studiových hostů. Pozvání k nočnímu proudění tentokrát přijal editor, producent a hudební publicista Karel Deniš, blízký spolupracovník a přítel předčasně zesnulého zpívajícího autora Petra Muka. Jeho památce věnoval Karel Deniš knížku Petr Muk: Oceán, Shalom, Slavíci, on (a já), která vyšla v minulých dnech a současně se podílel na trojdiskové kompilaci rovných padesáti nahrávek Petra Muka. Ta obohatila ediční řadu Platinum Collection.

Petr Muk by se byl býval 4. února dožil padesáti let a 24. května uplyne smutných pět let od jeho náhlého úmrtí.

Mukovy začátky v 80. letech, obrovský ohlas tvorby dnes kultovních skupin Oceán a Shalom, stejně jako Petrovu hvězdnou sólovou kariéru líčí s nesmírným zaujetím a dokonalou znalostí tématu v knize Petr Muk: Oceán, Shalom, Slavíci, on (a já) hudební producent a publicista Karel Deniš. Knížkou tak vzdává hold velkému talentu, profesní poctivosti a lidské výjimečnosti Petra Muka.

Čtěte také

O tvorbě svého zesnulého přítele mimo jiné říká: „Vedle nepochybného daru interpretačního patřil Petr Muk k těm spíše nemnohým z nás, kteří si dokáží také napsat funkční melodii, doplnit ji vlastním textem, zaranžovat, ve studiu nahrát a na pódiu zahrát. Uměl nalézt vnitřně nepředstíranou i potřebně účinnou vnějškovou prezentaci předávaného poselství, přitažlivou, svébytnou, vzdálenou blýskavým sakům... Petrova pozemská pouť bohužel skončila a jeho zpěvník už je definitivně zaklapnutý. Ty písničky za oněch 25 let však patřily a patří statisícům posluchačů a diváků."

Trojdisková kompilace nahrávek Platinum Collection (první CD patří Oceánu, druhé Shalomu, třetí sólové dráze) uchovává 50 písniček pro nedovršených 50 let Mukova života. Základem sestavy bylo webové hlasování posluchačů o nejoblíbenějších písních z období Oceánu, Shalomu a sólové dráhy Petra Muka, přičemž definitivní pořadí určil počet zaslaných hlasů.

„Nehledejte tam tedy chronologii, nebo dramaturgický záměr," připomíná host středečního Nočního proudu Karel Deniš a dodává: „Ten se do jisté míry promítá jen v pěti bonusových skladbách, vybraných podle Petrova vztahu k nim..." K posluchačskému výběru tak na CD věnovaném Oceánu přibyly nahrávky písní Havrani a Braň se touhám (v obou případech s Mukovými texty), CD Shalomu doplnil snímek Hvězda, zatímco na třetím disku, mapujícím sólovou dráhu Petra Muka, se objevují písničky Dál do srdcí a Okno v nebi, které pocházejí z Mukova debutového sólového alba (1997).

Čtěte také

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.