Noční proud o Evě Olmerové

27. říjen 2015

V pátek 23. října se na trhu objevilo v mnoha ohledech unikátní výběrové album nahrávek Evy Omerové (1934 - 1993) nazvané ... jak dynamit, které představuje víceméně snímky vůbec poprvé vydané na hudebním nosiči. Písně byly natočeny v letech 1964 až 1993. Studiovým hostem svátečního středečně-čtvrtečního Nočního proudu Miloše Skalky byl editor tohoto alba a současně vydavatel, jinak respektovaný výtvarník a grafik Tomáš Padevět.

Ten před nedávnem překvapil diskofily nečekaně objeveným a vydaným koncertním záznamem jevištního Recitalu ´70 šansoniérky Hany Hegerové z Divadla Na zábradlí - a nyní si tedy připisuje na konto další významný ediční počin.

"Mým cílem bylo shromáždit na album písně, které obdivovatelé této ojedinělé zpěvačky neměli možnost dosud nikde slyšet, nebo jich pouze několik málo znali ze starých vinylových desek, filmů či výběrových cédéček, složených však vesměs z nahrávek mnoha interpretů. Takových písní jsem objevil téměř tři desítky." říká Tomáš Padevět.

Definitivních šestadvacet nahrávek disku ...jak dynamit pochází ze sedmi různých zdrojů, konkrétně z archivů České televize, Českého rozhlasu, Státního fondu kinemetografie, hudebních vydavatelství Supraphon, Multisonic, firmy 6P - Petr Novotný s.r.o. a ze soukromé fonotéky Jana Vodňanského.

Tomáš Padevět

Dramaturgie alba utváří kompaktní celek, který evokuje životní příběh, nejen Evy Olmerové, ale dost možná i mnohého z nás. Příběh silný, místy dramatický, jindy odlehčený, veselý i smutný. Žádná nahrávka na tomto albu není zařazena nahodile, zaujímá své důležité a pevné místo v mozaice příběhu zpěvačky, které nepřála doba ani Osud. "Proto je také obal disku vytvořen formou komiksového panelu, protože: Co je vlastně komiks? Příběh," dodává autor grafické úpravy titulní strany disku a bookletu Tomáš Padevět.

9. listopadu bude album nahrávek Evy Elmerové ...jak dynamit slavnostně pokřtěno v dejvickém hostinci Na Slamníku. Proč právě zde? Eva Olmerová bydlela nedaleko, ráda a často sem zaskočila. Album bude mít hned tři kmotry - zpěvačky Evu Pilarovou, Janu Koubkovou a textařku Aidu Brumovskou. Mezi hosty křtu nebudou chybět Jan Vodňanský, František Ringo Čech, Stanislav Chmelík, Pavel Smetáček, Ivan Englich, Jan Brabenec a mnozí další.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.