Noční bouřka napáchala v severních Čechách velké škody

30. červenec 2005
Zprávy

Silná bouřka se v noci přehnala i přes severní Čechy. Často ji doprovázel silný vítr, přívalové deště a krupobití. Například na stanici Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem - Kočkově měla vichřice v nárazech rychlost až 153 kilometrů za hodinu. Divoké počasí si v Litvínově dokonce vyžádalo jednu oběť. Stal se jí muž, který se před bouřkou ukryl pod strom, do kterého pak udeřil blesk.

Noční bouřka byla podle meteorologů jedna z nejhorších. Škody napáchala hlavně v Plzeňském, Libereckém, Karlovarském a Ústeckém kraji. Prudký vítr na mnoha místech lámal stromy, popadané elektrické dráty způsobily i několik požárů. Hasiči toho ale museli řešit mnohem víc, pokračuje operační důstojník ústeckých hasičů Pavel Velký: "Ulítlá střecha, někde to vytrhalo plastová okna, stromy napadaly na osobní auta. Až se vyčíslí škody, tak to budou značné sumy." Poškozené střechy měli lidé i v jiných oblastech severních Čech.

Spadlé stromy komplikovaly situaci zejména na železnicích, dopravu zastavily například na trati mezi Louny a Mostem, nebo mezi Úštěkem na Litoměřicku a Českou Lípou. Vlaky nejezdily také na trati mezi Ústím nad Labem a Sebuzínem. Tam došlo i k poškození sloupů elektrického vedení.

autoři: Oldřiška Štolfová , vma
Spustit audio