NIVNICE - příběhy, životy a osudy významných osobností

Obec Nivnice se nachází v jihovýchodní části Zlínského kraje, zhruba 5,5 km jižně od Uherského Brodu. Národopisně patří k části Moravského Slovácka. Spolu s dalšími obcemi tvoří region Východní Slovácko. V roce 2003 se stala Vesnicí roku Zlínského kraje. Žije zde přibližně 3 400 obyvatel.

Osobnosti, které se v Nivnici narodily, nebo zde žily a tvořily:

Zdeněk Galuška

Zdeněk Galuška, spisovatel

Narozen 11. července 1913 v Uherském Ostrohu, zemřel 13. února 1999 v Nivnici. Původně byl holičem, který měl svůj podnik hned vedle uherskoostrožského renesančního zámku, kde do roku 1949 sídlil okresní soud. Právě z vyprávění soudců, advokátů a také z vlastní účasti na soudních jednáních později vydal sbírky takzvaných soudniček Slovácko sa súdí (1947) a Slovácko sa nesúdí (1972). Byl také malířem či ilustrátorem. Obě knihy zpopularizoval stejnojmenný televizní seriál Slovácko sa nesúdí scenáristy Petra Tučka. Byl také malířem a ilustrátorem. Jeho životní příběh si můžete poslechnout ZDE

Jan Amos Komenský

J.A.Komenský

Narozen 28. 03. 1592 v Nivnici nebo Uherském Brodě, zemřel 15. 11. 1670 v Amsterdamu. Učitel národů, spisovatel, filozof. Místo narození Jana Amose Komenského není přesně známo. Žil s rodiči v Uherském Brodě. Studoval na latinské škole (gymnáziu) v Přerově, odkud odešel na vysokou školu do Herbornu. Roku 1613 Jan navštívil Amsterdam, odtud se vypravil na univerzitu do Heidelbergu v Německu, kde ovšem strávil pouze jeden semestr. Jeho myšlenky a celosvětově ovlivnily oblasti filozofie, teologie a především pedagogiky. Seriál o jeho díle si můžete poslechnout ZDE.

autoři: Český rozhlas Zlín , Petr Krygel
Spustit audio