Nic není chyba, je to zkušenost! Říká se svým osobitým půvabem Barbora Swinx Řeháčková

25. listopad 2018

Jazzová, swingová a šansonová zpěvačka Barbora Swinx Řeháčková dostala do vínku nejen mimořádný půvab, ale také sytý hlas, se kterým umí bravurně zacházet. Kritiky je přirovnávána k Elle Fitzgerald. Právě písně této zpěvačky pomohly Barboře vybudovat repertoár včetně vlastního uměleckého stylu. 

Barbora Swinx Řeháčková začala v rodném Jičíně v šesti letech hrát na čtvrtky, v sedmi na půlky, v osmi na třičtvrtky a v devíti na celé housle na ZUŠ u paní učitelky Vondřejcové.

Během své jazzové kariéry měla možnost vystupovat s hvězdami českého jazzového nebe. Na jednom podiu se sešla se zpěvačkou Vlastou Průchovou, Evou Pilarovou, Petrou Janů a zpěvákem Peterem Lipou aj., spolupracovala s bandem Felixe Slováčka, Swingbandem Ferdinanda Havlíka, Bohemia Bigbandem Bohuslava Volfa a vokálním kvartetem The Swings.

Jazzová, swingová a šansonová zpěvačka Barbora Swinx Řeháčková

Zazářila na mnoha českých i světových jazzových festivalech. Pobývala v Německu i v Řecku, žije v Praze, ale nejvíc doma se cítí v Jičíně.

V roce 2012 byla Barbora Swinx Řeháčková vyhlášena portálem Super.cz za nejkrásnější jazzovou divu České republiky.

Život Barbory Řeháčkové dostal nový rozměr

Barbora je teď s bezmála ročním Adamem na mateřské "dovolené", její život dostal nový rozměr, je šťastná, ale už spřádá další pěvecké plány.

Jaké, to se dozvíte v rozhlasové Návštěvě, na kterou nás jičínská rodačka pozvala na místa spojená s jejím dětstvím: do podzimně vybarveného Libosadu a sousedního působivého areálu Valdštejnské lodžie v Sedličkách u Jičína.

Tady to má Barbora ráda

Tam usedly s redaktorkou Vladislavou Wildovou v teple kavárny Café loggie, povídaly o životě, o tom, kterak se z violistky stala zpěvačka, kdo ji na hudební cestě pomohl a ovlivnil ji. Připomněla i skvělé jičínské kantory na tehdejší "lidušce".

V kavárně zazněla i moravská lidová jako vzpomínka na Barbořina dědečka z Moravy. A Bára přidala i známý nápěv z filmu Tenkrát na Západě.

Barbora Řeháčková v Čestném dvoře Valdštejnské lodžie v Jičíně

Venku v Čestném dvoře lodžie potom Barbora na závěr s přehledem "vystřihla" slavnou Gershwinovu letní ukolébavku Summertime.

Dřív než si připomenete zvukovou atmosféru naší společné Návštěvy, přečtěte si krédo uznávané zpěvačky, které potvrzuje, že její původní studium hry na violu na teplické konzervatoři a působení v Severočeské filharmonii v Teplicích do jejího života nesporně patří: „Nic není chyba, co uděláme. To je jenom cesta. Zkoušíte, jestli to vyjde. Nevadí, že ne. Je to zkušenost."

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.