Nezapomenutelná Popelka z pohádky. Zemřela herečka Libuše Šafránková

9. červen 2021

Vánoce už nebudou jako dřív. Krátce po osmašedesátých narozeninách zemřela významná česká herečka Libuše Šafránková. Ztvárnila nespočet rolí, ale v srdcích všech zůstane jako Popelka ze slavné pohádky. 

Libuše Šafránková zazářila v mnoha televizních a filmových snímcích. K nejznámějším filmům patří Třetí princ, Princ a Večernice, Slavnosti sněženek, Micimutr, Obecná škola, Vesničko má středisková nebo Četnické humoresky.

Herci Libuše Šafránková a Josef Abrhám

Svá jeviště našla v Divadle Za branou a Činoherním klubu, její filmové sbírce vévodí Vrchní, prchni!, kde tak jako ve filmu Všichni moji blízcí, Svatební cestě do Jiljí či seriálech Náves, Příkopy a Stopy života hrála po boku manžela Josefa Abrháma.

Český lev za roli ve filmu Kolja

Na filmovém plátně se objevila i v oscarovém snímku Jana Svěráka Kolja, za který získala Českého lva v kategorii

Čtěte také

Nejlepší ženský herecký výkon, či v přepisu knihy Michala Viewegha Báječná léta pod psa, kde ztvárnila složitý charakter v časovém rozmezí 30 let.

Z televizní tvorby jsou známé její role v pokračování seriálu Nemocnice na kraji města, v Četnických humoreskách a seriálu Náhrdelník, kde se objevila spolu s Josefem Abrhámem. 

Poprvé svého životního druha spatřila v kině ve filmu Neschovávejte se, když prší, kde hrál Abrhám jednu z hlavních rolí. Osobně se potkali o deset let později na prknech Činoherního klubu, a když společně zkoušeli hru Poprask na laguně. Vzali se v roce 1976 a o rok později se jim narodil syn Josef.

Začátky u divadla

Své dětství strávila Šafránková ve Šlapanicích u Brna, lásku k divadlu zřejmě zdědila po tatínkovi, který připravoval čas od času v místní sokolovně ochotnická představení. 

Divadelní kariéru jí sice doma nejdříve rozmlouvali, nakonec však museli kapitulovat. Vystudovala brněnskou konzervatoř a pak se vydala do Prahy.

Nejprve do Divadla Za branou, kde si zahrála Ninu Zarečnou v Čechovově Rackovi v režii Otomara Krejči. Když divadlo v roce 1972 z politických důvodů zakázali, přešla do Činoherního klubu, kde strávila dvacet let.

Spustit audio