Nezáleží na tom, v jakém oboru pracujete. Důležité je, aby vás to bavilo, říká herec Jan Vápeník

2. březen 2023

Pokud chodíte do hradeckého Klicperova divadla, máte rádi letní pražské shakespearovské slavnosti nebo sledujete televizí seriály, nemůžete herce a také muzikanta Jana Vápeníka přehlédnout. O role a pracovní vytížení nemá nouzi. 

Čtěte také

Narodil se ve znamení Blíženců a jeho žena Káča o něm říká, že jich je v něm aspoň deset. Nejkrásnější věcí na světě je pro Jana srdečný smích. Za svůj největší úspěch považuje své děti, a také to, že s ním jeho žena snáší celý ten harcovnický život a občas se i zasměje.

Jana jen tak něco nevytočí, říká, že sláva je polní tráva, a když přemýšlí nad rolemi, nemá žádnou neoblíbenou. Ale neumí a nechce pracovat ve stresu, tedy s lidmi, kteří uměle stres vytvářejí. Na osud sice moc nevěří, ale pak si vždycky zpětně řekne, že to tak vlastně mělo být. A hlavně věří, že tu nejsme zbytečně.

Čtěte také

Herectví vystudoval na Vyšší odborné škole umění ve Zlíně. Po studiích začínal profesionální hereckou dráhu v Západočeském divadle v Chebu, pak hrál v Divadle Petra Bezruče v Ostravě a od roku 2012 je členem souboru Klicperova divadla v Hradci Králové. K vidění byl také v rámci Letních shakespearovských slavností v Praze.

Je nějaká rada do života, které se držíte?
Ostrému noži a krásné ženě se nikdy v životě nesměju. Toho se držím.

Je někdo, s kým by jste se chtěl v životě setkat?
S Janem Werichem a Jiřím Voskovcem, to jsou mí dva velcí oblíbenci. A na ně ještě navazuje Miroslav Horníček.

Čtěte také

Co považujete za svou životní výhru?
Rodinu a děti. Píšeme úkoly, bojujeme trošku se školou, ale je to dobré, v pohodě.

Co říkají děti na to, že je táta herec a téměř každý večer v divadle?
Syn si to zkusil, hrál se mnou v představení Medvědi. A od té doby do divadla nevkročil. Dcera, která mladší, inklinuje k divadlu víc. Tančí ve folklorním souboru Kvítek a hraje na piano.

Ale tlačit je do toho nebudu. Když si k divadlu cestu najdou, bude to jejich volba. Já budu rád, když mé děti budou šťastné a budou dělat to, co je baví. Nezáleží na tom, jestli člověk dělá divadlo, nebo je zedník, pracuje u soustruhu či řídí náklaďák. Ale když ho to baví, to je to podstatné.

Spustit audio

Související