Nevyhovuje nám, kam se společnost žene, a chceme být vyslyšeni, říká o mladé generaci Bázlerová

5. květen 2023

Jak se v Česku žije mladým lidem? Podle Johany Bázlerové, autorky instagramového profilu Jsem v obraze, pro ně v celé řadě měst neexistuje zajímavá perspektiva. Sama pochází z Mladé Boleslavi, která je podle ní typické kapitalistické město. Přes týden sem jezdí spousta dospělých za prací ve Škodovce, ale o víkendu se vylidní. „Není tam absolutně žádná kultura, nic se tam neděje a mladí lidé odtud odcházejí,“ popisuje s tím, že chce minimálně na čas odejít do zahraničí.

Moderátor: Jan Pokorný
Hosté: Apolena Rychlíková, David Klimeš a Johana Bázlerová, autorka instagramového profilu Jsem v obraze
Editorka: Karolína Kašparová
Zvukový obal: Jaroslav Pokorný
Grafika: František Novotný
Kreativní producent: Lukáš Sapík

Svou zkušenost přidává i novinářka Apolena Rychlíková, podle níž se řada mladých snaží za každou cenu dostat na vysokou školu do zahraničí a už se nevracet. Zvláště patrné je to prý na humanitních a společenskovědních fakultách:

Čtěte také

„Nemají pocit, že jejich schopnosti zde budou využívané a respektované. Máme obrovský odliv budoucích pedagogů a pedagožek s excelentním vzděláním, protože proč by tu proboha měli pracovat za naprosto nízké mzdy. Už nemají potřebu tady někomu něco dokazovat,“ upozorňuje.

Připomíná i výsledky projektu Život během pandemie, které ukazují nárůst deprese a úzkostí u mladých dospívajících. „Sešlo se několik krizí, tou nejzávažnější je klimatická katastrofa. Myslím, že tato generace si naplno uvědomuje, do čeho se řítí, a zároveň čelí bezmoci,“ podotýká s tím, že se přidávají i obavy o pracovní uplatnění v souvislosti s nástupem umělé inteligence.

Nejsme přecitlivělí

„Vidíme to okolo sebe. Mladá generace tématům klimatu, genderu nebo třeba redefinice znásilnění dává hlas, protože jsme se do toho narodili a nevyhovuje nám, jak je to vedené a kam se ta společnost žene. A pokud by nám to nebylo umožněno, tak se vynechává obrovská skupina lidí,“ přitakává Bázlerová.

Čtěte také

Odmítá také, že by mladá generace byla přecitlivělá, pokud jde o duševní zdraví, spíše o něm více mluví a mimo jiné i díky tomu a včasným terapiím dokáže duševním problémům předcházet. A právě kvůli zachování si duševního zdraví odmítá jít do střetu s popírači klimatické změny.

„Není to o tom, že na sebe začneme ukazovat: ty přestaneš jíst maso a nikdy si už nedáš svíčkovou, nainstaluješ nové solární panely a auto zítra odvezeš sešrotovat. Ke změně musí dojít na vládní a celosvětové úrovni,“ zdůrazňuje.

Nejde to bez boje

Podle novináře Davida Klimeše je Česká republika přes veškeré problémy jedno z nejlepších míst k životu a za posledních 30 let i extrémně úspěšný projekt, zároveň ale platí, že mladé lidi dostihne řada sociálních a ekonomických problémů, které nedokázala vyřešit generace jejich rodičů.

Čtěte také

„Těžké to bylo i pro generaci mých rodičů, kteří se probudili do devadesátek. Moje generace starých mileniálů to měla mnohem jednodušší, ale zase: všude se mluví anglicky, zatímco vy ještě tak dobře neumíte, musíte sehnat peníze, sdílený podnájem. Také se nám nelíbilo, co naši rodiče po roce 1989 udělali,“ poznamenává.

Obavy mladých respektuje a nepochybuje o tom, že nebude možné je jako skupinu opomíjet: „Na druhou stranu si říkám, že stejně jako jakákoli generace předtím si to své musí vydobýt. Představa, že nároky mladých musíme automaticky vzít, tak to nikdy nefungovalo. Vždy do toho vstoupí zájmy těch nejstarších, střední generace i mladých. Nakonec ty jejich věci převládnou, ale není to bez boje,“ konstatuje.

„Nechceme, aby nám to bylo naservírované jako na stříbrném podnose. Jsme ochotni bojovat, ale chceme být respektováni a vyslyšeni. A ne tak, že když nějaké téma zvedneme, tak se to automaticky shodí jako výkřik do prázdna. Tak to v té debatě bohužel často je,“ oponuje Bázlerová.

Nový politický podcast Chyba systému najdete na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Ve vysílání Plusu v pondělí 8. května po 18. hodině.

Spustit audio

Související