Neuroložka: Skleróza je nemoc mladých. U žen 50+ se vyskytuje málo

8. říjen 2019

Roztroušená skleróza je záhadná nemoc, o které nevíme vše, co bychom vědět chtěli, říká neuroložka Eva Medová. Výzkum ale v posledních dvaceti letech nabral na tempu.

„Jak roztroušená skleróza vzniká, víme. Ale neznáme podnět, který ji spustí. Na vině může být spousta věcí – viry, stres, genetika. Je to onemocnění, kterému nelze předejít a léčba je drahá,“ konstatuje v pořadu Dva na Dvojce neuroložka Eva Medová.

Sklerózu jde zpomalit

„Za vše může lymfocyt, který se po nějakém podnětu začne klonovat do armády. Ta se dostává do mozku, kde působí zánětlivá ložiska.“ Před třiceti lety ještě lékaři neuměli nemoc zpomalit. Dnes ano.

„Po diagnostice a zaléčení může být pacient 20 let v pohodě. Už tak úplně neplatí strašák roztroušená skleróza–vozík–smrt. Skleróza je spíš nemoc mladého věku. U žen po padesátce a u mužů po šedesátce se vyskytuje hodně málo.“

Jak se projevuje

Skleróza se může projevovat brněním, poruchami hybnosti, rovnováhy, ztrátou zraku, zakopáváním, obtížemi s vyměšováním. „Je prima, když pacient chodí mezi lidi, nepadá do deprese,“ dodává neuroložka Eva Medová

Jaké jsou první projevy roztroušené sklerózy? Mají pacienti s touto diagnózou sportovat? Více uslyšíte ze záznamu.

Spustit audio

Související