Neurochirurg Beneš: Je mi líto lidí, kteří nemají smysl pro humor. Takový člověk je trapná existence

2. duben 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:48 Rozhovor s neurochirurgem Vladimírem Benešem
  • 05:00 Podíváme se na syndrom suchého oka
  • 09:49 Představíme vám hned několik druhů pedikúry
  • 14:22 Kosmetický rádce a péče o pleť na jaře
  • 18:34 Módní trendy a dámské kostýmy či saka
  • 22:31 Povídání o šarmu s herečkou Evou Hruškovou
  • 24:53 Rozhlasová anketa Šarmantní osobnost roku pokračuje

Jednou z 10 osobností, které jsou nominovány v 26. ročníku populární rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku, je také profesor Vladimír Beneš, přední český neurochirurg.

Váš tatínek byl úžasnou osobností, váš syn je také šarmantní, může se šarm dědit? Co myslíte?

Čtěte také

„Já si myslím, že ano. Je to prostě takový rodinný habitus, který se dětí. Jestli já jsem šarmantní, to vám nemohu říct, to musí povědět okolí. Ale určitě táta byl extrovert, hrál divadlo, psal noviny. Byl to všestranný a doslova renesanční člověk.

„A nepochybně měl obrovské charisma, protože ho na přednáškách pozorně poslouchali, i když to byla třeba blbina, co přednášel. Takže si myslím, že šarm je určitě dědičný."

Myslím si, že vy máte charisma obrovské, svědčí o tom velké množství hlasů, které stále přicházejí. Ale povězte mi, co vám v současné době na jaře dělá radost?

„Především to, že se opět může cestovat po světě. Objel jsem teď dva světové lékařské sjezdy a konečně jsem setkal se svými kolegy a kamarády ze zahraničí. Potom mi dělá radost kultura v Praze, protože tady se pořád něco děje a člověk se nenudí. Je tady plno divadel a koncertů. Prostě takové drobné lidské radosti."

Docent Vladimír Beneš a profesor Vladimír Beneš

Vaše poslední kniha také udělala čtenářům velikou radost. Je velice zábavná, tedy znamená to, že i humor máte v rodině?

„Určitě, je mi líto lidí, kteří nemají smysl pro humor. Ať je jakákoliv situace, tak se ji vždy snažím zlehčit a miluji lidi, kteří reagují na mé, třeba i někdy jízlivé poznámky. Zkrátka člověk bez humoru je svým způsobem trapná existence."

Zastavme se ještě u toho, co vám dělá radost. Protože vaší zálibou je také entomologie. Máte na ni čas?

Čtěte také

„Na ni není nikdy dost času. Ale snažím se to skombinovat i se svou profesí. Takže za měsíc letím do Pákistánu, kde pořádáme kurz pro mladé neurochirurgy a mezitím kolega, který to tam organizuje, nás vezme na pět dnů někam na výlet do hor. Brouci, to je pro mne relax. Člověk se stává dobrodruhem, nejzajímavější je na tom ten lov."

„Děda byl středoškolský učitel a vodil nás jako děti na dlouhé procházky, protože to byl chodec. A pořád nám něco povídal a samozřejmě venku na výletě něco o přírodě. A já jsem jednou sebral brouka a už mi to zůstalo. Takže tuto lásku mám už od dětství."

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související