Netradiční pečivo - banánový chléb a bačkora

25. únor 2016

Po letech konzumace masově vyráběných rohlíků a housek už mnozí z vás ani neví, jak chutná pravé domácí pečivo. A co teprve takový banánový chléb? Tak to už ví opravdu jen málokdo, mezi nimi ale i někteří naši posluchači.

Upéci si vlastní banánový chléb, tolik populární například ve Spojených státech, přitom není vůbec nic složitého. Stačí jen v misce rozmačkat oloupané banány, přidat rozpuštěné máslo, cukr a vejce.

Pak už zbývají jen ořechy, extrakt z vanilky a nakonec ještě vzniklou směs zahustíte hladkou moukou. A za necelou hodinu pečení pří 180 °C máte hotovo.

Jedlá, nadýchaná bačkora

Když se přesuneme zpět do Evropy, stále populárnějším u nás je například italské pečivo. Jeho symbolem je známá ciabatta, což v překladu znamená něco jako škrpál nebo bačkora.

Její příprava ale pro žádné bačkory není, při její přípravě na vás čeká spousta nástrah. Těsto nesmí být ani příliš řídké, ani příliš pevné. Ideální konzistence je taková, aby těsto samo stékalo.

Vykynuté těsto by se ani nemělo příliš hníst – naopak je důležité ho z mísy co nejrychleji dostat na pečící plech. Výsledkem totiž má být lehký chléb, plný vzduchových bublinek. Výborné je také přidat nakrájené černé, nebo zelené olivy – případně oba druhy zároveň. Pak už stačí jen posypat moukou a půl hodiny péct při 220 stupňů.

Na domácím pečivu oproti tomu průmyslovému sice asi neušetříte, zato si ale dopřejete přesně dle svého gusta. To se velkovýrobě jen těžko podaří.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.