Neteř huculského premiéra ve Sklípku

13. červenec 2014

Halina Pawlowská ví, že „úsměv je nejlepší plastickej chirurg“. A že všechny diety světa předčí to, co má člověk rád. Poslechněte si, jak se ve Sklípku Václava Postráneckého vyrovnala s alergií na víno!

Václavu Postráneckému se hned v úvodu podařilo připravit Halinu Pawlowskou na chvíli o řeč. Ale opravdu jen na chvíli. Hned vzápětí se rozpovídala o svých láskách, rodině, dětství i tvůrčích začátcích.

Prozradila například, proč má ráda kameramany a kdo a jak ji inspiroval na její cestě k dráze spisovatelky.

Hucul každým coulem

Zarecitovala také svou první básničku věnovanou tatínkovi, který pocházel z Podkarpatské Rusi a byl vždy hrdý na to, že je Hucul. (Její strýc generál Štefan Kločurak byl dokonce v roce 1919 předsedou vlády krátce existující Huculské republiky.)

Přítomným moravským vinařům Jaroslavu Machovcovi, Oldřichu Michlovskému a Radkovi Prokešovi se Halina přiznala, že má větší vztah k vínu než ke sportu. A to i přesto, že má na některé druhy vín alergii.

S Václavem Postráneckým se nakonec shodli na tom, že „úsměv je nejlepší plastickej chirurg“ a že všechny diety světa předčí to, co má člověk rád.

autor: Markéta Košťáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.