Nestyďte se přijít na vyšetření, radí gastroenterolog pacientům s chronickými trávicími problémy

18. červenec 2018

Dovolenou někdy umí pořádně zkomplikovat střevní komplikace. Nejčastěji je způsobí dietní chyba, ale někdy může být příčinou i stres. Funkčními trávicími poruchami u nás trpí 15 až 20 procent lidí, nejčastější z nich je syndrom dráždivého tračníku.

„Syndrom dráždivého tračníku charakterizují dva symptomy – porucha vyměšování stolice a bolesti břicha. Jeho příčinou bývá stres, proto se často projevuje v pracovních dnech a naopak o víkendech a dovolených u většiny pacientů tyto obtíže ustupují,“ vysvětluje gastroentereolog Milan Lukáš z klinického centra ISCARE.

Jak odlišit syndrom dráždivého trakčníku od běžných zažívacích problémů? Základní indicií je délka trvání potíží. Jde o chronickou poruchu a pacienti jí trpí mnoho měsíců, nebo dokonce po celý život.

Vyšetření neodkládejte

Navzdory nepříjemným a dlouhotrvajícím projevům onemocnění řada pacientů návštěvu lékaře odkládá. Důvodem je často stud nebo obavy z nepříjemného vyšetření. „Je ale důležité vyloučit jiné příčiny, které provázejí podobné symptomy, ale které mohou být i životu nebezpečné, jako jsou nádorová onemocnění tlustého střeva a konečníku,“ varuje gastroenterolog.

Pacient, který dorazí do ordinace, podstoupí vyšetření endoskopicky nebo pomocí zobrazovacích metod, a pokud se neprokáže hmatatelnou změna na trávicí trubici, je jasné, že jde o poruchu funkce.

Podle profesora Milana Lukáše vyloučení organické příčiny problémů řadu pacientů zklidní a vede i k významnému snížení obtíží, které stres a obavy jenom posilují.


Jak se léčí syndrom dráždivého tračníku?
Abnormálně vystupňovanou činnost vegetativního nervového systému je možné tlumit pomocí léků, například anxiliotik, anebo dlouhodobě pomocí malých dávek antidepresiv.

Pozor na to, co jíte

Kromě stresu hraje také velkou roli strava. Nepříjemné důsledky nevhodného složení jídelníčku jako je nadýmání, plynatost, bolesti v břiše, zácpa nebo průjem také vedou ke posílení průvodních jevů dráždivého tračníku.

„Známým problematickým prvkem v dietě je třeba mléko, kde je obsažen mléčný cukr – laktóza, kterou někteří lidé neumí strávit. Problematické může být i velké množství vlákniny nebo tučná a kořeněná jídla,“ vyjmenovává odborník.

autoři: and , Jiří Holoubek
Spustit audio