Nestresujte se kily navíc. Kupte si formovací prádlo, radí kostýmní výtvarnice Zuzana Straková

28. prosinec 2022

Máte pocit, že jste o Vánocích přibrali? Všechno má své řešení. „Ano, řeknu celebritě, že přibrala. A dodám, že to uděláme tak, aby to bylo vidět co nejméně,“ vypráví výtvarnice, která oblékala taneční soutěž StarDance a různé filmy a seriály. Jak podle ní vyřešit šaty na svatbu, aby byly moderní? Co je 3D krajka? Co je jiného na práci v divadle? V čem je specifiické oblékání herců? Byla práce, která pro ni byla tvrdým oříškem? A práce za odměnu?

Jaké jsou fígle na vystupující břicho a další partie, které bychom raději skryli? „Je to formovací prádlo. Výraz stahovací by mohl urazit, ale formovací zní líp. Existují různé druhy pro dámy a také pro muže. Tílko je dlouhé a stáhne jim pas. Pánové mají ještě tu výhodu, že nenosí tak těsné oblečení, jako dámy. Mají košili, vestu, sako… Nemohou dýchat, ale vypadají pěkně,“ směje se výtvarnice.

Pro dámy existují formovací body či kombiné pod šaty. „Je v tom trošku teplo, ale blahořečím tomu, kdo tohle vymyslel. Pro člověka, který není vysloveně hodně silný, je to ideální pomoc.“

Střih šatů je podle Zuzany Strakové zásadní. „Pokud máte šaty, které jsou jako druhá kůže, tak vám formovací prádlo moc nepomůže. Důležitý je i materiál. Matné a tmavé látky zakrývají nedostatky. Riskantní je satén, ale třeba samet je v pořádku,“ dodává výtvarnice.

autoři: Adéla Gondíková , eh
Spustit audio

Související