Nesmyslné, nebezpečné, hrozí excesy, varuje ústavní expert Wintr před právem na obranu v listině svobod

14. červenec 2020

Vláda v pondělí podpořila senátní návrh ústavního zákona, který chce do Listiny základních práv a svobod zakotvit právo bránit sebe i život jiného člověka zbraní, i když za podmínek stanovených zákonem. Podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) byla diskuse na vládě bouřlivá a výsledek označila za překvapivý.

Předkladatelé návrhu v čele s předsedou senátorského klubu ODS Martinem Červíčkem argumentují tím, že tak chtějí pomoct čelit údajným odzbrojovacím tendencím v Evropské unii. Chtějí zabránit, aby mohlo být toto právo omezeno běžným zákonem. Česko přitom už loni v prosinci prohrálo u Soudního dvora Evropské unie s žalobou proti kontroverzní směrnici.

Čtěte také

Schválení novely ústavního zákona se v pondělí neočekávalo, podle podkladů pro jednání vlády měl kabinet dát neutrální stanovisko.

„Proč to vláda schválila i přes dobré rady svých úředníků, to tedy nevím,“ říká k tomu ústavní právník Katedry teorie práva a právních učení Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Wintr.

Senátorský návrh totiž považuje nejen za nesmyslný, ale taky za nebezpečný. 

Občané by mohli mít dojem, že se může střílet

Ve vysílání Českého rozhlasu Plus pak cituje důvodovou zprávu i s návrhem na neutrální stanovisko vlády, ve kterém se varuje před některými problémy návrhu senátorů.

Čtěte také

„Vláda upozorňuje, že by návrh u určité části laické veřejnosti mohl vést k mylnému přesvědčení, že se rozšiřují meze nutné obrany. Což by mohlo vést k excesivnímu jednání, ke zvýšenému nebezpečí a násilí ve společnosti. To je poměrně vážné varování. I když je návrh postaven ryze symbolicky a právníci vědí, že žádnou změnu neznamená, tak v řadě občanů může způsobit dojem, že teď už je možné střílet v mnoha situacích, kdy to podle práva možné není,“ vysvětluje Wintr.

Co všechno tedy úprava Listiny základních práv a svobod mění? „Problém je, že stávající stav nezmění vůbec,“ odpovídá. 

Už to v zákoně máme

„Platný trestní zákoník už má zakotveno nutnou obranu v krajní nouzi nebo dovolené použití zbraně za určitých podmínek. Dokonce v širší míře, než jak by to mělo být v listině, kde je právo bránit život svůj či jiného člověka. V trestním zákoníku máme právo obrany proti jakémukoli útoku směřujícímu proti zájmu chráněnému trestním zákonem, tedy i proti útoku na zdraví či majetek,“ vysvětluje Wintr.

Čtěte také

Pokud by šlo o zakotvení „čehosi symbolického do listiny, tak by to v podstatě taky mohlo srážet význam ostatních ustanovení v listině základních práv a svobod,“ domnívá se ústavní právník. 

Pondělní rozhodnutí vlády pak podle Wintra nebude mít žádný vliv na povinnost implementovat spornou evropskou směrnici o přísnější regulaci držení zbraní do českého právního řádu. 

„Evropské právo má přednost před právy členských států. I když si něco napíšeme do listiny, tak to neznamená, že nemusíme dodržovat právo evropské,“ dodává na Plusu. 

Celý rozhovor Martiny Maškové si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související