Nešiďte své jídlo smetanou na vaření!

Co je vlastně smetana? Je to nejtučnější část mléka, která se usazuje na jeho povrchu a získává se sbíráním nebo odstřeďováním.

Například smetana ke šlehání musí být vyrobena jen z mléka a zároveň musí obsahovat nejméně 30 % tuku! Na trhu ale najdeme i smetanu s výrazně nižším podílem tuku, případně smetanu označenou jako smetanu na vaření.

Pokud ale chceme mít jídlo kvalitní, tak se při vaření smetanám s nižším podílem tuku než je 30 % vyhýbejme. A nenechte se zmást ani přídomkem „na vaření“. A při nákupu radím vždy číst složení, které je ze zákona na každém výrobku povinné.

Například složení, které jsem našel na jednom výrobku já. Složení: obnovené podmáslí 68 %, ztužený rostlinný tuk 18 %, rostlinné tuky a oleje 12 %, modifikovaný kukuřičný škrob, sušené podmáslí 0,3%, emulgátory, estery, sacharózy s mastnými kyselinami z jedlých tuků, sojový lecitin, mono a dygliceridy mastných kyselin z jedlých tuků, stabilizátory, guma guar a karabonová guma.

Smetanová omáčka (ilustrační foto)

Jestli je toto ještě smetana nebo ne, to si udělejte názor vy sami.

autor: Pavel Pospíšil