Nerozuměli jste všemu? Stručný slovníček, herbář a připomínkovač k rozhovoru s Jiřím Kuchařem

27. leden 2015

V roce 1945 se vyrobilo jen 42 kg penicilinu. Byl tak vzácný i pro vojáky, že chytali moč pacientů, aby ho z ní znovu dostali. Dnes se vyrobí odhadem 10 milionů tun. Alexander Fleming prý už v roce 1945 varoval před jeho zneužitím farmaceutickým průmyslem.

„Na rozdíl od syntetických antibiotik nebyla rezistence na ta přírodní nikdy popsána,“ připomíná v rozhovoru Jiří Kuchař. „A ještě se mi nepovedlo se nějakou kytkou zničit.“

Podle Kuchaře funguje u každé rostliny komplex látek. Ten komplex není antibiotický, ale symbiotický. „V tom je obrovský rozdíl mezi syntetickými a rostlinnými antibiotiky,“ vysvětluje.

Čtěte také

Například saponiny obsažené v rostlinách dokážou svázat vody a tuky. „Takže když jíš špenát, tak ty saponiny v něm uvolňují vápník do těla. A to je ten symbiotický účinek.“

Ke studiu antibiotických účinků rostlin přivedly Jiřího Kuchaře mj. knihy Leslie Taylorové Herbal secrets of the rainforest, resp. The healing power of rainforest herbs. A pak také „zlato v hrdle“: Methicilin-rezistentní zlatý stafylokok (MRSA). Zlatý stafylokok nezlikvidovatelný syntetickým antibiotikem.


Jiří Kuchař
- absolvent stavební fakulty ČVUT
- mezinárodní expert oboru hydraulika podzemních vod
- zakladatel časopisu Regenerace
- úspěšný autor knih z různých oborů: Hitlerova sbírka v Čechách, Praha esoterická, Ayahuasca aneb Tanec s bohy, Léčitelé jak je neznáte, Hořká pravda o sladkém cukru, Svět přírodních antibiotik

V rozhovoru mluví o gemoterapii. Ta využívá léčivé účinky pupenů rostlin a jejich zárodečných částí. Protože podle čínské medicíny je totiž právě v pupenech a zárodečných částech ukrytá potencionalita celé rostliny. Už pupeny „vědí“, jak bude rostlina „vypadat“.

Zmínil také přístroj EAV (ElektroAkupunktura podle Volla), který spojuje východní medicínu se západním pojetím využití moderní techniky. Měří akupunkturní dráhy a na základě hodnot pomáhá s výběrem vhodného homeopatického preparátu v celostní medicíně. Předsednictvo České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně pokládá metodu EAV za nevědeckou.

Problematickým byl dotaz na koloidní stříbro. Podle Kuchaře může mít tento přípravek vznikající disperzí nanočástic v destilované vodě až „pětinásobně rychlejší účinek na hojení ran“.

V roce 2006 bylo ale jako lék zakázáno. V roce 2008 bylo v ČR zakázáno i jako potravinový doplněk a v roce 2010 bylo pro vnitřní použití zakázáno v celé EU. „Já ze své zkušenosti koloidní stříbrno neznám,“ připomíná Jiří Kuchař.

Více uslyšíte ze záznamu v iRadiu.

Spustit audio