Neříkejte, co vám chybí, ale co chcete, radí psychoterapeut Lucian Kantor

13. červenec 2021

Ve chvíli, kdy se snažíme mít věci příliš pod kontrolou, tak nám to podstatné uniká, a chováme se jako rodič, který všem radí, připomíná psychoterapeut Lucian Kantor.

„Když začneme s někým soupeřit o moc a o pravdu, tak se dostáváme do situace, že se cítíme nevyslyšeni, opuštěni, unaveni.  Ve chvíli, kdy opustíme tendenci napravit svět, ale snažíme se kultivovat vztahy, tak je nám dobře,“ připomíná Lucian Kantor.

Mozek nezná zápory

„Někdo se například rozhodne nejíst maso. A začne hlásat svoji pravdu, že nejíst maso je nejlepší. Pak naráží na ostatní. Ale ve chvíli, kdy to pojme jako svůj svět, může být pro ostatní inspirací. Někdo třeba maso jíst přestane, jiný si řekne, že se svých žebírek nevzdá. Nesoupeří o to, co je lepší,“ uvádí příklad Lucian Kantor.

Je třeba zaměřit se na to, co chceme, připomíná psychoterapeut Lucian Kantor. Mozek nezná zápory. „Člověk by měl říct, co chce a neříkat, co mu chybí. Když chci pohlazení, tak řeknu, já bych se tak chtěl přitulit. Ve chvíli, kdy partnerovi řeknu, ty mě vůbec nehladíš, tak je chyba na obou stranách. Já nebudu pohlazený a druhá strana bude naštvaná.“

Co mohou způsobit nevyžádané rady? Proč je dobré se soustředit na dobré stránky rodičů, než na špatné?

Spustit audio

Související