Nerez a Lucia – Cela (2021)

23. červen 2021

V roce 2019 se na hudební scénu vrátila skupina Nerez. Po vpravdě nenahraditelné zpěvačce Zuzaně Navarové si stoupla k mikrofonu Lucia Šoralová, někdejší členka folklorního souboru Lúčnica.

Čtvrtstoletí studiového mlčení tak ukončila deska nazvaná příznačně Zlom. Teď už víme, že nešlo o epizodu. Nerez & Lucia – jak zní upravené jméno skupiny – na sklonku května vydali další plod své druhé mízy, album Cela.

Jak k Nerezu vždycky patřilo (a drží se toho i ten znovuzrozený), nahrávka je žánrově velice pestrá, střídá rytmy, nálady i intenzitu interpretace. Od folkové balady až po skladby, které jsou vlastně čistým popem. Jen poněkud sofistikovanějším, než běžné rádiové kolovrátky.

Poslechněte si písně z alba Cela v hudebním pořadu Kulatá muzika, který připravil Martin Schuster.

Spustit audio

Související

  • Kateřina Marie Tichá – Sami (2020)

    V roce 2013 byla nominována na cenu Český slavík jako objev roku. To jí bylo 19 let. V roce 2021, v 26 letech, je znovu „objevem“. Ale už pevnějším v hudebních kramflecích.

  • Jelen – Věci & Sny (2021)

    Ten, kdo aspoň trochu sleduje dění na tuzemské hudební scéně, už pár let ví, že když se řekne Jelen, není to jenom lesní sudokopytník, ale i pražsko-přibyslavská kapela.

  • Vltava – Komedianti se vracejí domů (2011)

    Když skupina Vltava roku 2003 ohlásila ukončení činnosti, zbylo po ní mnoho osiřelých fanoušků a také velká díra na české hudební scéně. Patřila k nejoriginálnějším zjevům.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.