Nepropásněte ideální období pro sledování hvězdného nebe. Co všechno je teď vidět?

26. září 2020

Jaká překvapení nabízí podzimní obloha? A jak je možné, že se v planetáriu můžeme ponořit pod vodní hladinu? To prozdradil popularizátor astronomie Jan Veselý.

Vesmír Jana Veselého fascinoval už na základní škole, kdy si vyrobil vlastní dalekohled z brýlových čoček podle návodu z časopisu ABC. Teď se zabývá popularizací astronomie a pracuje v Hvězdárně a planetáriu hl. m. Prahy.

Nejdřív zkuste Měsíc

Když si pořídíte dalekohled (nebo si ho taky sami vyrobíte), zkuste s ním najít Měsíc. Ten je na noční obloze nejzajímavější, protože je nejblíž Zemi. Všechny ostatní hvězdy jsou tak daleko, že byste viděli jen malé tečky. 

Kdy je možné vidět skoro všechna souhvězdí?

A co zajímavého se dá pozorovat na podzimní obloze? Podle Jana je to pro nadšence do astronomie jedno z nejlepších období. Rychle se prodlužují noci, a tak se můžeme kochat letní, podzimní i zimními oblohou skoro naráz. Díky rychlému západu slunce jsou těsně po setmění vidět letní souhvězdí, přes noc se pokocháme těmi podzimními a protože je noc dlouhá, na jejím konci se ukážou dokonce všechny zimní hvězdy.

K čemu slouží hvězdné mapy? Co všechno můžete zažít v planetáriu? I na to se Honzy zeptal moderátor Roman Víšek. Tak si to poslechněte :-)

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Roman Víšek , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související