Není otok jako otok. Nemusí jít jen o křečové žíly, ale třeba o nemocné srdce

22. říjen 2015

Otoky nohou velmi často přímo souvisí s křečovými žílami. Neplatí to ale na 100 %. Před stanovením diagnózy vás čeká řádné interní vyšetření.

„Lékař totiž nesmí opomenout i základní interní stav pacienta. Otoky mohou souviset s nemocí srdce, vysokým krevním tlakem, nedostatečnou funkcí jater, ledvin a tak bych mohl pokračovat ještě dlouho,“ říká Ota Schütz, lékař z Žilní kliniky Praha.

Drobné otoky při dlouhých cestách třeba autobusem nebo letadlem se mohou objevit i u člověka, který je zdravý. Prevencí jsou speciální zdravotní elastické punčochy různé kompresní síly. Jiné jsou ale u lidí s křečovými žilami, jiné u zdravých.

Masivní a rychlý otok musí vidět lékař

„Pokud se ale u vás objeví náhlé a velmi rozsáhlé otoky, tak může jít o vážný problém jako je zánět žil, a to i hlubokých. Tady už mluvíme o trombóze. Respektive, záněty povrchních žil jsme dřív označovali jako tromboflebitidy, teď už je jejich označení trombóza povrchních žil. Tento problém ale rozhodně nepodceňujete a okamžitě navštivte lékaře.“

Musí se křečové žíly vždy operovat?

Podle lékaře Oty Schütze se u všech pacientů, kteří přicházejí s křečovými žilami, musí rozhodnout, jestli otoky opravdu způsobují tyto křečové žíly nebo ne. Projdete si důkladným interním předoperačním vyšetřením, které odhalí, jestli nemáte náhodou problémy s játry, jestli dobře fungují ledviny nebo nemáte vysoký tlak.

Čtěte také

„Pokud se rozhodneme operovat, vždy se snažíme, aby případné interní problémy byly už odeznělé. Aby operace mohla proběhnout normálně. Jsou taky otoky, u kterých před operací nezjistíme, jestli je způsobují hlavně křečové žily. Takže rozhodně neoperujeme jen kvůli otokům.“ Otok totiž může být od nedostatečnosti hlubokých žil, může jít o lymfatický otok nebo toxoalergická reakce.

Lymfatické otoky

Pokud lékař zjistí, že jde o lymfatický otok, čeká vás léčba na speciálním pracovišti, která se těmito patologickými otoky zabývají. Ale otoky mohou postihnout i vaše ruce. Často jde o postižení uzlin následkem onkologické léčby prsů. Lymfatické otoky se pak léčí hlavně drenážemi odborným lymfoterapeutem. „Jsou to úplně jiné masáže, než znáte. Provádějí se tlakovým komorovým přístrojem.“

Dokonce vám takovou lymfatickou masáž může hradit vaše pojišťovna, ale jen na specializovaných klinikách.

chodidla

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Daniela Brůhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.