Není čas ztrácet čas. Tak vnímá život filmová a divadelní producentka Olga Menzelová

16. duben 2022

„Když vidíte, jak je život křehký, jak dnes jste a zítra být nemusíte, tak mi připadá škoda neprožít život naplno. Nikdy nevíme, kdy může skončit,“ dodává žena, která strávila dvacet let po boku slavného režiséra Jiřího Menzela. Jeho osobnost ji provází i dnes.

S úsměvem zavzpomínala na slova Jiřího Menzela, když byla řeč o fundrisingu, kterému se věnuje. Je to nelehká disciplína, protože organizací a projektů, které žádají o peníze, je mnoho.

Jirka se mi smál, že jsem takový slušnější žebrák

Jak se žena plná odvahy a nadšení vyrovnává s případnými prohrami? „Vždycky jsem měla potřebu se se vším poprat a nevzdat se. Hodně mi pomohl sport, i svoje děti se snažím vést ke sportu, protože tam prohry přijdou. Když se naučíte prohry přijímat v mládí, tak se k tomu pak člověk lépe staví,“ vysvětluje Olga svoji životní filozofii.

Změnit myšlení lidí je to nejtěžší

Olga Menzelová organizuje exteriérové velkoformátové výstavy, které mívají ekologický přesah, spolupracuje s univerzitami a předními odborníky. Tématicky se věnuje například vztahu naší civilizace k vodě nebo energetice. Vystavené fotografie mívají komentáře, které informují o problematice a mohou měnit pohled lidí na svět. Olga ale s láskou spravuje i pozůstalost Jiřího Menzela, jedna z výstav je věnována právě jeho fotografiím. Sama netušila, že její muž sbíral krabičky od sirek: „Ze všech hotelů, které navštívil, si vzal sirky,“ usmívá se a dodává, že sbírka obsahuje opravdové unikáty ze slavných hotelů 60. let.

Proč má na zdi zarámované horoskopy? Čeho se velmi nerada vzdává? A kdy se jí ztrácely knihy z nočního stolku?

Spustit audio

Související