Němečtí politici zdůrazňují respekt. Nevyvyšovat se nad druhé je v rozděleném světě hezký trend, všímá si Ivan Hoffman

30. srpen 2021

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier během své návštěvy České republiky jako první hlava německého státu uctil památku československých výsadkářů, kteří padli v boji s nacisty během vlády protektora Reinharda Heydricha. Obě strany toto gesto vnímají jako ukázku dobrých česko-německých vztahů. Jak se historicky nejlepší vztahy s našimi západními sousedy dají udržet? A dá se srovnat současná česká a německá politická scéna?

Dobře spolu vycházet

Obě strany vnímají současné česko-německé vztahy za nejlepší v historii. „Čas léčí staré křivdy, které se odsouvají do pozadí. A důsledkem integrace středoevropského prostoru dnes neexistují větší třecí plochy. To, že jsou Němci schopni postavit se k temným stránkám minulosti, je přesto nesmírně důležité,“ vysvětluje novinář Ivan Hoffmann.

Čtěte také

Trendem nicméně začíná být deglobalizace, o slovo se hlásí zájmy národních států. Konflikty se v budoucnu dají očekávat. Jak dobré vztahy nadále udržet?

„Je důležité, aby se mezi státy nepletly historické reminiscence. To už rozpoutalo mnoho konfliktů. Dobré vztahy se nejlépe budují na osobních kontaktech: tam, kde lidé zjišťují, jak jsou si podobní, kde si k sobě najdou cestu – tam je záruka bezproblémové budoucnosti.“

Respekt místo konfrontace

V Německu i v Česku se na podzim odehrají parlamentní volby. Existuje mezi politiky obou zemí nějaká podobnost? V televizní debatě německých kandidátů na kancléře všichni odmítli jít proti sobě. Diskuse skončila tím, že si vzájemně učinili komplimenty. U nás panuje představa, že volby jsou stres, střet a konfrontace a kdo není agresivní, ten nemá šanci. Naši sousedé nám ukazují, že to jde i jinak,“ všímá si Hoffman.

Po mnoha letech navíc v Německu spěje k vítězství sociálně-demokratický kandidát. Řada lidí se táže proč.

„Mně se líbí netriviálnější odpověď: Olaf Scholz je v podstatě suchar. Ale svěříte mu finance osmdesátimilionové evropské velmoci, protože je dobrým ministrem financí. V kombinaci se sociálně-demokratickým programem, který se vyhýbá konfrontačním tématům, je to důvod, proč mají socialisté šanci, zatímco všude jinde těžko hledají témata a prohrávají,“ uzavírá.

Další témata rozhovoru: konflikt prezidenta Zemana a pověřeného šéfa BIS Koudelky. Uprchlíci na bělorusko-polské hranici. Změna vztahu k migraci.

autoři: Jan Burda ,
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.