Němečtí biskupové přirovnali situaci v Palestině k nacistickým ghettům

7. březen 2007

Rozhořčené reakce a odpor vyvolaly výroky členů německé biskupské konference na adresu Izraele. Někteří biskupové totiž během návštěvy židovského státu přirovnali situaci na palestinských územích k utrpení Židů v nacistických ghettech. Ústřední rada Židů v Německu označila vyjádření za naprosto nepřijatelná.

Přirovnání situace na palestinských územích k nelidským podmínkám ve varšavskému ghettu nebo označení izraelského postupu vůči Palestincům za "prakticky už rasismus". I to zaznělo z úst eichstätterského biskupa Hankeho a jeho augsburského kolegy Mixy. Izraelský velvyslanec v Německu Šimon Stein se netají "zděšením a rozhořčením".

Pobouřena je taky předsedkyně Ústřední rady Židů Charlotte Knoblochová. Podle ní svědčí slova biskupa Hankeho buď o "povážlivém nedostatku historických znalostí nebo o pokusu udělat z obětí holokaustu a jejich dětí dnešní viníky". Biskupská konference se zaštiťuje "emotivním prostředím", ve kterém výroky zazněly a pozdějším uváděním slov na pravou míru. I šéfka Zelených Claudia Rothová ale mluví "o naprosto nepřijatelném vykolejení" ze strany biskupů.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio