Německý malíř Gerhard Richter slaví osmdesátiny

9. únor 2012

Drží se raději v ústraní, nesnáší velkolepé show a označení „superstar“ a už vůbec nechápe astronomické sumy, které jsou sběratelé ochotni dát za jeho díla, což přirovnává ke krizi bank – za nepochopitelné a nepříjemné.

Gerhard Richter, nejznámější a nejdražší německý malíř své generace, ale také sochař a fotograf se narodil 9. února 1932 v Drážďanech, kde absolvoval Akademii výtvarných umění. Z tohoto období pochází také jeho první obraz – „Večeře s Picassem“, který namaloval pro Mensu své školy. Jako diplomovou práci vytvořil v roce 1956 další nástěnný obraz „Radost ze života“ pro drážďanské Muzeum hygieny.

V roce 1961 krátce před postavením berlínské zdi utekl z NDR do západního Německa. Část svých děl, které musel nechat doma, sám spálil. I to je důvod, proč se dochoval pouze zlomek tvorby z tehdejšího období.

V Düsseldorfu pokračoval ve studiu malířství. První samostatnou výstavu měl v roce 1964 v Mnichově. Od počátku 70. let se prosadil také ve světě, vystavoval v Paříži, Madridu a Stockholmu. Retrospektivní výstavy mu uspořádala prestižní muzea po celém světě: od Berlína přes Londýn, Madrid až po Šanghaj.

K životnímu jubileu dostane „Panoramu“, jak zní název obsáhlé retrospektivy v Nové Národní galerii v srdci Berlína, kam se přemístí z londýnské galerie Tate Modern a která dál poputuje do pařížského Centre Pompidou. Za spolupráce těchto tří institucí chronologicky vystavěná expozice nabídne průřez Richterovou tvorbu a nechá nahlédnout do jeho tematicky i stylisticky bohaté tvorby.

Richter, který si vysloužil také přívlastek Picasso 21. století, vystřídal nesčetné malířské techniky, od Pop Artu, přes abstraktní expresionismus až po neo-dadaismus. Od fotomaleb, přes abstraktní šedé obrazy a expresionistické barevně velmi výrazné práce.

Další možností shlédnout díla jubilujícího Gerharda Richtera nabízí jeho rodné Drážďany – jednak Albertinum, kde Richterovi v rámci stálé expozice patří dva sály, jednak výstava „Atlas“ v drážďanské Hale umění v budově Lipsius-Bau, a to do 22. dubna.

Gerhard Richter, jehož grandiózní dílo zahrnuje časový úsek téměř pěti desetiletí, je s rodištěm úzce spjat. Už šest let v Drážďanech funguje také jeho archiv. Instituce spadající pod Státní umělecké sbírky slouží jako centrum výzkumu a komunikace o tvorbě Richtera a sbírá a dokumentuje veškeré knihy, katalogy, časopisy, novinové články, fotografie, videa a CD, které se týkají Gerharda Richtera a jeho umění. Archiv, který disponuje také korespondencí malíře, pracuje také na katalogizaci jeho tvorby.

autor: zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.