Německý fotbalista íránského původu odmítl nastoupit proti Izraeli

9. říjen 2007

Německo zaskočil nevídaný politicko-fotbalový skandál. Hráč národního týmu do 21 let totiž odmítl nastoupit v mezistátním zápase proti Izraeli. Ashkan Dejagah je íránského původu a tato země židovský stát neuznává a zakazuje svým občanů sportovní klání s izraelskými rivaly. V Německu případ vyvolal bouřlivou diskuzi.

Ashkan Dejagah patří k nejtalentovanějším a nově i nejkontroverznějším německým fotbalistům. Rodák z Teheránu požádal kouče jednadvacítky Dietera Eiltse, aby ho ze soukromých důvodů nenominoval k utkání v Tel Avivu.

Od islámské revoluce v roce 1979 zakazuje Írán svým občanům měřit síly s izraelskými sportovci. Předseda německého fotbalového svazu Theo Zwanziger rozporuplně konstatoval, že Dejagahovy důvody leží v ryze soukromé rovině a že by svaz jinak nepřipustil odmítnutí reprezentovat kvůli odlišnému světonázoru.

Ústřední rada Židů považuje fotbalistovo jednání za skandální a žádá Dejagahův vyhazov z reprezentace. Jasně odmítavý postoj zaujali taky někteří politici. Za zcela nepřijatelný označil hráčův přístup šéf berlínské CDU Friedbert Pflüger.

autoři: Jiří Hošek , mam
Spustit audio