Německé kulturní aktuality roku 2012

2. leden 2012

Moderátor Martin Luhan v odpolední Mozaice nahlédl se Zitou Senkovou do německého kulturního kalendáře. Na co se milovníci umění a kultury mohou v roce 2012 těšit ?

Zejména Braniborsko si bude po celý rok připomínat osobnost pruského krále Fridricha Velikého, který se narodil před třemi sty lety. Velkých poct se dočká také spisovatel Karel May – letos si připomínáme 100 let od jeho úmrtí a 170 od narození.

Značnému zájmu se v Německu těší také moderní umění. Tradiční výstava současného umění Documenta v hessenském Kasselu představí díla stovky umělců z celého světa.

Německý malíř Gerhard Richter oslaví své osmdesátiny retrospektivní výstavou, která bude otevřena od 12. února v berlínské Národní galerii, kam se přesouvá z londýnské Tate Modern.

Zita Senková vzpomněla samozřejmě také filmový festival Berlinale. Letošní sekce Retrospektiva se bude věnovat Červené fabrice na sny – německo-ruskému filmovému studiu.

V oblasti knižních veletrhů se můžeme těšit na osvědčenou klasiku – jarní veletrh v Lipsku a podzimní veletrh ve Frankfurtu nad Mohanem, kde bude čestným hostem tentokrát Nový Zéland.

Pokud jde o divadlo, bude jednou z největších událostí roku 2012 uvedení Velkého Gatsbyho v Hamburku.

Z hudebních výročí bezesporu stojí za zmínku 800 let založení legendárního Tomášského sboru. Výročí Richarda Wagnera sice bude až příští rok 2013, nicméně už nyní se na to celé Německo horečně připravuje.

autor: zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.