Neléčená rýma trvá týden, léčená sedm dní, praví přísloví. Bylinky ji ale dokáží zkrátit

4. únor 2014
Dobré odpoledne

Žije na samotě v Jimramovských Pasekách, stará se o pět dětí a pěstuje bylinky. Ze své vlastní úrody pak sama vyrábí různé druhy tinktur, mastí, olejů a čajových směsí. Jejich účinnost zkouší na sobě a své rodině. Naposledy léčila Hana Urbánková své děti z nachlazení a podařilo se to velmi rychle.

"Chlapci přijeli z tábora, byli nachlazení, tak jsem hned připravila čaje, ve kterých byl například šípek. Šípek je vynikajícím zdrojem vitamínů, roste v podstatě všude a je velká škoda, že na něj v poslední době trochu zapomínáme," říká bylinkářka Hanka, jejíž děti byly za dva dny jako rybičky.

"Důležité je poslouchat své tělo. Když jsme nemocní, tak si lehnout do postele a odpočívat. Čaj si zvládne připravit každý, ale nejtěžší na léčení je, že se neumíme zastavit a vyležet to. Já sama s tím měla problém, ale můj muž mne naučil odpočívat," usmívá se jimramovská bylinkářka.

Další bylinky kromě šípku, které pomáhají zbavit se nachlazení, jsou rakytník, jitrocel, yzop a samozřejmě zázvor. Hana Urbánková přidává svou vlastní zkušenost: "Říká se, že neléčená rýma trvá týden a léčená sedm dní, ale já musím říct, že jsem byla za tři dny fit. Přidávám zázvor do čajových směsí, připravuji silný zázvorový čaj a funguje to. Výborný je také křen nastrouhaný s jablky."

CHAT:

Milan: Dobrý den, snažím se jíst „tak nějak“ zdravě a občas si dám vlažnou vodu se sodou, snad to odkyseluje. Kolik sody vůbec může normální dospělý člověk spotřebovat? A existují nějaké bylinky, které působí podobně? Děkuji moc.

Dobrý den, pane Milane, nevím kolik může člověk sníst jedlé sody, ale pokusím se dát nějaký návod. Při překyselení organismu je důležité se zaměřit, jak sám zmiňujete, na stravování. Vyloučit nebo co nejvíce omezit jídla okyselující, což nejsou jen sladkosti a bílé pečivo (které asi ve zvýšené míře nejíte - píšete, že se snažíte jíst zdravě), ale jde i o ovoce, které obsahuje kromě velkého množství cukrů i velké množství ovocných kyselin. Člověk ve snaze jíst co nejzdravěji, zařadí do jídelníčku spoustu ovoce a ovocných šťáv a ono to může mít opačný efekt. Je třeba se zaměřit na zeleninu, která v těle působí zásaditě a obsahuje také spoustu vitamínů a minerálů. Taková šťáva z červené řepy, mrkve a celeru působí na organismus jako životabudič. Z bylinek působí velmi zásaditě chmel. Takže si můžete dopřát nějaké pivko, pokud ho máte rád a nebo užívat jako čaj. Chmelové šištice se běžně užívají na čaje, buď samostatně (upozorňuji na velkou hořkost) nebo ve směsi s jinými bylinkami na úpravu trávení (překyselení, pálení žáhy apod) např. řepíkem, měsíčkem. Jistě seženete v lékárně, či nějaké bylinkárně. Přeji hodně zdravíčka při léčení bylinkami. S pozdravem Hanka Urbánková

Spustit audio