Někteří Američané slaví během Dne nezávislosti dvakrát. Svobodu své země i vlastní novou budoucnost

K tradičním oslavám Dne nezávislosti, který si Spojené státy připomněly minulý týden, patří pikniky, koncerty nebo ohňostroje. A kromě toho také ceremoniál, při kterém se slavnostně uděluje občanství nově uznaným Američanům, kteří splnili podmínky a složili potřebné zkoušky z jazyka i z dějin Spojených států. Zpravodaj Jan Kaliba se na takovou slavnost vypravil do areálu historického sídla prvního prezidenta Washingtona.

Nad řekou Potomac nedaleko amerického hlavního města se tyčí historický dům, kde žil a zemřel George Washington. Na trávníku před ním je pódium, ze kterého Kimberly Zanottiová z Amerického úřadu pro občanství a imigraci odříkává přísahu. A spolu s ní i 51 lidí, kteří se tímto aktem stávají občany Spojených států.

Plnohodnotná Američanka

Čtěte takéUSA jsou nejsilnější v historii, brzy přistaneme na Marsu, řekl Trump na oslavách Dne nezávislosti

Zrychlil se mi tep, úplně se třesu. Jsem nesmírně poctěná. O tomhle momentu jsem snila skoro dvacet let a teď čekám, že někdo přijde, štípne mě a řekne: To se ti jen zdá, probuď se,“ svěřuje mi chvějícím se hlasem René, nová občanka Spojených států amerických.

René žije v USA už 18 let, od 4. července 2019 je z ní konečně plnohodnotná americká občanka

Byla to dlouhá cesta – spousta papírování a dokazování, kdo vlastně jsem. Stálo to hodně peněz. Navíc jsem tu čtyři roky nesměla pracovat. Doteď jsem byla jen imigrant, ještě k tomu černá Jihoafričanka. Nechci do toho zatahovat rasu, ale i to jsem pociťovala,“ pokračuje.

Teď jsem plnohodnotná Američanka a jsem vděčná za příležitosti, které tu mají moje děti, a za to, že jsou v bezpečí a nemusí se bát vyjít na ulici. Takže jak vidíte, jsem rozechvělá.“

Zrodil se volič

René přišla před 18 lety z Jihoafrické republiky. Teď je několik minut Američankou a slzy se jí koulejí po tvářích. První, co prý teď udělá, je, že popojde asi 30 metrů ke stánku, kde je možné registrovat se mezi voliče.

Vyplním formulář, abych mohla svým hlasem měnit svět i Ameriku k lepšímu, být součástí té změny. Budu volit a volit, pořád dokola,“ říká nadšeně.

51 nových občanů USA skládá přísahu v areálu historického sídla prvního amerického prezidenta

Otevřená náruč Ameriky

Z reproduktorů znějí názvy zemí, odkud účastníci dnešního ceremoniálu pocházejí. Typickým novým občanem USA se podle vládních údajů stává 42letá žena z Mexika, která se následně usazuje v Kalifornii.

V Bílém domě sídlili všichni američtí prezidenti. Až na jednu výjimku

Bílý dům ve Washingtonu

Do Bílého domu se už brzy nastěhuje nový prezident. Baracka Obamu vystřídá jeden ze dvou kandidátů usilujících o americký prezidentský úřad, tedy buď Hillary Clintonová, nebo Donald Trump. Bílý dům, který je už přes 200 let neodmyslitelným symbolem Spojených států, tak přivítá v pořadí už 45. prezidenta USA.

Ročně se v posledních letech v nové americké občany promění přibližně tři čtvrtě milionu přistěhovalců. Toto číslo se zatím ani teď za vlády Donalda Trumpa nijak výrazně nemění, i když prezident sliboval, že omezí i možnosti legální imigrace. V červnu letošního roku také vyměnil šéfa Amerického úřadu pro občanství a imigraci, pod který tato agenda nejvíce spadá.

A co na to prezident Washington?

Na závěr ceremoniálu přišel na pódium sám George Washington ve vojenské uniformě z 18. století

Na závěr přichází na pódium v Mt. Vernon sám George Washington ve vojenské uniformě z 18. století. Vítá nové spoluobčany a výměnou za svobodu a možnosti, ze kterých se jako Američané budou těšit, od nich požaduje, aby byli informovanými a aktivními občany.

A pak už jeho sídlem nad řekou Potomac zní: Bůh žehnej Americe.

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio

Související