Některá lyžařská střediska na Vysočině stále fungují

9. únor 2024 15:30

Po deštivých dnech je na Vysočině stále otevřeno v sedmi lyžařských střediscích. Některé menší vleky v regionu už ale počasí zastavilo.

V provozu jsou větší areály se zázemím a dostatečnou technickou výbavou na umělé zasněžování. Všechny 3 sjezdovky jsou například v provozu na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí. Podle webových stránek je tam stále na svahu  padesát centimetrů sněhové pokrývky.

Na Žďársku je v  provozu i sjezdovka na Harusově kopci u Nového Města na Moravě. Nezastavily ji ani počasí, ani světový šampionát v biatlonu, který se právě teď koná v blízké Vysočina aréně. Pro lyžaře to ale znamená jisté omezení. Ke svahu se dá aktuálně dojet jen alternativní trasou od Jiříkovic. Cesta přímo z Nového Města na Moravě je kvůli biatlonu uzavřená. 

Teplu odolává i ski areál v Novém Jimramově. V plném provozu jsou stále svahy na Šacberku a také na Čeřínku, i když tam podle provozovatele v týdnu teplý vítr ze sněhové pokrývky ukrojil hned několik desítek centimetrů. Po čtyřech dnech odstávky dnes podle provozovatelky Magdy Vaňkové opět spouští provoz i sjezdovky v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku v okrese Pelhřimov.

Běžkařské stopy

Kromě areálu v Novém Městě na Moravě, který je ale kvůli biatlonovému šampionátu pro amatérské lyžaře uzavřený, se stále drží běžecký okruh v lokalitě Český Mlýn v Jihlavě. Běžkařům nabízí 700 metrů upraveného oválu v plné šířce a délce. A to i přesto, že tam sníh také rychle taje.

Spustit audio