Nejvyšší soud zamítl dovolání Amádeus Real ve sporu s Ostravou

21. březen 2019

Nejvyšší soud zamítl dovolání developerské firmy Amádeus Real, která od Ostravy žádala více než 1,5 miliardy korun za údajně zmařenou investici do stavby multifunkčního areálu v centru města. Zástupci Ostravy nárok od počátku sporu odmítali.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu, vyhlášené dnes na úřední desce, znamená také to, že Amádeus Real zaplatí městu náklady dovolacího řízení 818.928 korun.

Celé odůvodnění zatím soud nezveřejnil. V tiskové zprávě ale mluvčí Petr Tomíček například uvedl, že justice zvolila správný výklad sporných otázek, které se týkaly právního úkonu a kompetencí rady obce a obecního úřadu.

Polyfunkční komplex Ostravica měl vzniknout na pozemcích na náměstí Dr. Edvarda Beneše ve vlastnictví města. Z projektu ale nakonec sešlo. Ostrava podle žaloby neposkytla firmě smluvenou součinnost. Rada městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz nedala v klíčovém okamžiku souhlas s umístěním stavby. Firma pak smlouvu vypověděla, což město odmítalo uznat.

Okresní soud v Ostravě původně označil žalobu Amádeus Real za oprávněnou, plánoval rozhodnout ještě o výši náhrady. Následně ale zasáhl Krajský soud v Ostravě, který žalobu v říjnu 2017 zamítl. Jeho stanovisko je po dnešku potvrzené nejvyšší instancí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související