Největším nepřítelem rajčat je vlhkost

10. říjen 2015

Rajče miluje teplo a sluníčko, naopak trvalá vlhkost půdy mu nesvědčí a způsobí jeho náchylnost na houbové nemoci. K pěstování je dobré zvolit skleník či fóliovník.

Vhodný soused
Dobrý zahrádkář neprohloupí, když na záhon mezi rajčata vysadí celer a měsíček lékařský. Celer plodům dodá typickou rajčatovou, kořeněnou chuť a měsíček ozdraví prostředí, ve kterém rostliny vyrůstají.

Vhodné podmínky pro pěstování
Rajče potřebuje dobrou humózní půdu a teplé stanoviště. Pěstovat ho můžete venku na záhoně i v dobře větratelném skleníku či fóliovníku. Venkovní pěstování závisí na počasí, výnosnost plodů ale často není tak vysoká jako u rajčat skleníkových. Rajče je na venkovním záhoně vystaveno mnohdy nepříznivým povětrnostním podmínkám a plody nemusí dobře prosperovat kvůli častým dešťům nebo škůdcům.

Zálivka
Zalévání rajčat je jednou z nejdůležitějších činností. Rajče pěstované ve volné půdě na zahradě se příliš zalévat nemusí. Kořenová soustava rajčete je bohatá. Na konci sezóny může celá rostlina vážit okolo třiceti kilogramů, a to právě díky velmi bohaté kořenové soustavě, která by po navázání kořínků do jedné linie dosáhla délky až 800 metrů. Umí zakořenit až do hloubky 170 centimetrů. Zalévání musí být opatrné, nejlépe ranní, voda by se neměla dostat na listy. Nadměrná, nevyrovnaná zálivka se projeví kroucením a svinutím listu.

Choroby
Rajče trpí houbovými nemocemi. Proti plísni rajčatové musíme preventivně bojovat a používat nejlépe vhodné chemické prostředky.

Rajčatům a jejich pěstování se podrobně věnuje pořad Zelené světy, který si můžete poslechnout v odkazu výše.

Čtěte také

Spustit audio