Největší umění je být živ po svém. Omeletky s Halinou Pawlowskou

16. leden 2022

„Největší umění je být živ po svém,“ pravil kdysi Jan Werich. A i dnešní Omeletky budou o umění. Nepůjde však o poklady galerií či seznamy nobelistů. Řeč bude třeba i o umění pohotové reakce.

Když mluvím o rychlé reakci, vybavila se mi moje kamarádka Dáša, která pracovala jako managerka v jedné mezinárodní firmě, vypráví Halina Pawlowská.

Jednou, když měli všichni důležité jednání, se jí povedlo ohodit kávou svého generálního ředitele. Měl sněhobílou košili a měl před projevem. Dáša měla samozřejmě pocit, že omdlí, ale statečně pravila: ,Oh! Teď se budete muset konečně svléknout! Ostatně… po tom jsem toužila už dávno!‘“

Osud staré kozy

Pohotově reagovat uměla i maminka Haliny Pawlowské. Třeba v roce 1994, když byla na poznávacím výletě autobusem po Holandsku.

Zastavili jsme se na statku poblíž města Goudy, kde vyráběli sýr goudu. Mladá průvodkyně nám ukazovala celý postup a vysvětlovala, že používají i kozí mléko. Zavedla nás pod malebný kopeček, kde se páslo stádo koz.

Dozvěděli jsme se, že staré kozy, které už nedojí, nechávají dožít venku na pastvě. ,A co děláte se starými kozami u vás?‘ zeptala se. A moje matka bleskurychle odpověděla: ,Naženou nás do autobusu a pošlou na zájezd!‘

Starosti s uměním

Umění někdy působí nejen radost, ale i velké nesnáze a někdy je umění poradit si s uměním…

Velmi mne zaujala informace, že starosta města Ustka v Polsku zaslal písemnou žádost na ministerstvo vnitra s požadavkem, aby mu bylo umožněno nechat zvětšit prsa vodní panně, která je na městském znaku. Podle něj jsou o hodně menší než prsa mořské panny na městském znaku města Varšavy. No a bylo mu vyhověno.

Umění je pro každého něco jiného. A proto měl jistě pravdu již zmiňovaný Jan Werich, když řekl: „Umění je jako slunce, které se také nikomu nevtírá. Když zatáhnete záclony a zavřete okenice, tak vám slunce do bytu neleze. Je to ale vaše chyba, že chcete žít potmě.“

V Omeletkách ještě zazní text posluchačky Romany Folkové z Tábora. Halina Pawlowská přečte svoji povídku Sepětí s lidem (Hroši nepláčou). Dozvíte se recept na špagety s krevetami.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související